Joël Veltman (links) in duel met Adnane Tighadouini
Joël Veltman (links) in duel met Adnane Tighadouini - © FOXSports.NL

Speelronde 23: Alle Eredivisie-duels op een rij

18 februari 2017
Speelronde 23 in de Eredivisie is begonnen met een 1-0 zege van Roda JC op Go Ahead Eagles. Van de resterende duels zetten we een aantal leuke én nuttige feitjes op een rij.

FC Twente - sc Heerenveen, zaterdag 18.30 uur op FOX Sports 3
Doelpunten lijken gegarandeerd in Enschede. De laatste twaalf Eredivisie-duels tussen FC Twente en sc Heerenveen leverden 48 treffers op, ofwel gemiddeld vier per wedstrijd.

Oussama Assaidi en Reza Ghoochannejhad zijn belangrijke gegadigden om die goals te maken. Assaidi was in zijn laatste drie Eredivisie-duels tussen Twente en Heerenveen - toen nog in het shirt van de Friezen - goed voor vijf treffers en twee assists. Terwijl Reza alle zes de doelpunten van Heerenveen in 2017 voor zijn rekening nam.

PSV - N.E.C., zaterdag 19.45 uur op FOX Sports 1
Supporters van N.E.C. knijpen hem flink voor het bezoek van hun favorieten in Eindhoven. De Nijmegenaren wisten nog nooit te winnen op bezoek bij PSV in de Eredivisie. Sterker, van de 39 pogingen gingen er liefst 35 verloren terwijl de ploeg 24 keer droog bleef staan.

De vierde opeenvolgende competitienederlaag tekent zich dan ook af. De laatste keer dat N.E.C. minimaal vier Eredivisie-duels op verloor kostte dit de trainer zijn baan. Alex Pastoor kreeg zijn congé na acht achtereenvolgende nederlagen tussen april en augustus 2013.

Heracles Almelo - Excelsior, zaterdag 19.45 uur op FOX Sports 5
Excelsior leeft vol goede moed toe naar het bezoek aan Almelo. De Kralingers pakten sinds de promotie van 2014 tegen geen enkele club meer punten dan tegen Heracles. De Rotterdammers presteren sowieso goed in 'Tukkerland', ook tegen FC Twente werden tien punten verzameld.

Mitchell van der Gaag doet er goed aan zijn spelers voorafgaand aan het treffen in het Polman Stadion wat extra beelden te laten zien van Samuel Armenteros. De Cubaanse Zweed maakte negen doelpunten in tien competitiewedstrijden sinds 1 november, meer dan iedere andere speler in de Eredivisie in die periode.

FC Utrecht - PEC Zwolle, zaterdag 20.45 uur op FOX Sports 3
PEC Zwolle heeft het licht gezien in de winterstop. De ploeg van Ron Jans - die na dit seizoen vertrekt - won in 2017 al even veel competitieduels als in de gehele eerste seizoenshelft: drie. De laatste twee uitwedstrijden leverden beide een zege op, nooit lukte het de Zwollenaren drie opeenvolgende uitduels in de Eredivisie te winnen.

Nicolai Brock-Madsen is een van de drijvende krachten achter het huidige Zwolse succes. De spits was voor de winterstop veelvuldig mikpunt van spot, maar maakte in 2017 al vier doelpunten, het meeste van alle Denen in de Eredivisie. Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Lasse Schöne (Ajax) waren beiden driemaal trefzeker.

Willem II - AZ, zondag 12.30 uur op FOX Sports 1
Het hopen is op Fran Sol, zondagmiddag in Tilburg. De Spaanse spits is dit seizoen goed voor meer dan de helft van de thuisproductie van Willem II. Zes van de tien Tilburgse goals in het Koning Willem II Stadion werden gemaakt door de Spanjaard.

In Tim Krul krijgt Sol te maken met een doelman waartegen uitbreiding van die productie meer dan tot de mogelijkheden behoort. De huurling van Newcastle United kreeg tot nu toe in de Eredivisie elf schoten op doel te verwerken, waarvan er vijf een tegendoelpunt opleverden.

Vitesse - Ajax, zondag 14.30 uur op FOX Sports 1
De Ajax-aanval ruikt bloed bij het zien van het zwart-gele Vitesse-tricot. De Amsterdammers waren in de Eredivisie al 155 keer trefzeker tegen de Arnhemse formatie, geen enkele club komt ook maar bij dat aantal in de buurt. Nummer twee PSV volgt op gepaste afstand met 113 treffers tegen Vitesse.

Scoren lijkt dus geen probleem te worden voor Ajax, ook omdat Vitesse in de laatste zestien thuisduels in de Eredivisie slechts één keer de nul hield. Maar Peter Bosz zal in aanloop naar het onderlinge treffen van zondagmiddag hameren op volledige concentratie tot het laatste fluitsignaal. Zes van de laatste acht Eredivisiegoals van Vitesse tegen Ajax vielen in het laatste half uur.

Sparta Rotterdam - FC Groningen, zondag 14.30 uur op FOX Sports 3
Sparta smacht naar een competitiezege. De laatste overwinning van de ploeg van Alex Pastoor dateert alweer van 4 november 2016, zondag 107 dagen geleden. Geen ploeg wacht langer op een Eredivisie-zege.

De laatste drie thuisduels gingen verloren. Een sprankje hoop met het oog op komend weekeinde: tegenstander FC Groningen won slechts één van de laatste twaalf Eredivisie-bezoeken aan Rotterdam. Driemaal eindigde een uitduel met Sparta, Feyenoord of Excelsior gelijk, terwijl liefst achtmaal verloren werd.

ADO Den Haag - Feyenoord, zondag 16.45 uur op FOX Sports 1
Komt de helpende hand aan Ajax en PSV dan vanuit Den Haag? ADO-uit bleek de laatste vier seizoenen een bijzonder lastig te nemen horde voor titelconcurrent Feyenoord. Drie keer ging de Haagse ploeg er met de zege vandoor, tegen één overwinning van de Rotterdamse bezoekers.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst blijkt de afgelopen 365 dagen echter schier onklopbaar. Van de laatste 33 competitieduels werd er slechts één verloren, op 6 november bij Go Ahead Eagles. De stadionclub kreeg bovendien nog geen goal tegen in 2017. (FOX Sports)