Marco van Basten
Marco van Basten - © Pro Shots

Marco van Basten pleit voor BeNeLiga

16 februari 2017
Zestien clubs in de Eredivisie? Een play-off-systeem zoals in België? Marco van Basten, Chief Technical Development Officer van de FIFA, heeft zo zijn eigen ideeën om de vaderlandse competitie sterker proberen te maken.

"Het enige dat écht substantieel iets zou veranderen, is als je de beste clubs samenvoegt met die van België, in een BeneLiga", vertelt Van Basten in het Algemeen Dagblad.

Medio juni stemmen de profclubs in Nederland over een nieuwe competitieopzet. Die zou al gevolgen kunnen hebben voor komend seizoen, bijvoorbeeld dat twee extra clubs moeten degraderen.

Warming-up
"Het is gerommel in de marge'', vindt Van Basten. "We moeten ons niet blindstaren op het Belgische (play-off-, red.) verhaal, want wij hebben op dit moment óók gewoon een mindere generatie en zij juist niet. Daarnaast: de Belgische wetgeving maakt het veel gemakkelijker om goedkope niet-EU-spelers vast te leggen. Ook dat scheelt."

Van Basten vindt ook dat de Eredivisie-clubs zich moeten afvragen of de sportieve winst die je boekt met een nieuw play-off-systeem opweegt tegen de nadelen. "Je krijgt meer topwedstrijden aan het eind, dat klopt, maar de reguliere competitie wordt juist mínder belangrijk. Dat wordt dan een soort warming-up voor de topclubs."

Marcel Brands is het daar niet geheel mee eens. "Wat je in België ziet, is dat de topclubs inderdaad in de eerste seizoenshelft worden ontlast'', aldus de technisch manager van PSV in het AD. "De vraag is alleen of dat een probleem is. Kijk je namelijk naar Europese wedstrijden voor de winterstop, of naar interlands: dan kan het juist ook voordelen hebben. Belgische topclubs kunnen zich veel gerichter focussen op Europa, zonder dat het gelijk desastreuze gevolgen heeft voor de competitie.''

'Paar procent winst'
"Feit is wel dat de Belgische clubs in Europa stilaan beter zijn gaan presteren", sloot Brands, die ook lid van het Technisch Platform van de KNVB is, af. "We kunnen het ook allemaal laten zoals het is, maar je kunt ook proberen een paar procent winst te boeken. De vraag is bovendien wat je het zwaarst laat wegen. De spanning in de competitie? De weerstand in de top? Onze internationale positie? Inkomsten misschien? Al die facetten worden nu allemaal doorberekend door onderzoeksbureau Hypercube."

Van Basten ziet het niet gebeuren dat Nederland snel samen gaat met België. "Zeker niet op korte termijn, maar alleen dan kun je een zesde of zevende competitie van Europa creëren. Zestien of achttien clubs in de Eredivisie: dat gaat internationaal echt het verschil niet maken.'' (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 PSV 5 13 8
2 Ajax 5 12 8
3 Vitesse 5 12 7
4 Feyenoord 5 11 7
5 FC Twente 5 11 7
6 sc Heerenveen 5 10 1
7 FC Groningen 5 7 -2
8 FC Utrecht 4 6 2
9 VVV-Venlo 5 5 0
10 PEC Zwolle 5 5 -1
11 AZ 4 4 0
12 Willem II 5 4 -4
13 RKC Waalwijk 5 4 -5
14 Heracles Almelo 5 4 -6
15 FC Emmen 5 3 -3
16 ADO Den Haag 5 3 -6
17 Fortuna Sittard 5 2 -6
18 Sparta Rotterdam 5 2 -7