Gianni Infantino
Gianni Infantino - © Pro Shots

FIFA wil WK XL 2026 in meerdere landen

16 februari 2017
FIFA-president Gianni Infantino wil dat het WK 2026 in meerdere landen wordt gehouden. De FIFA gaat landen aanmoedigen zich gezamenlijk kandidaat te stellen voor het eerste WK met 48 deelnemers.

Tijdens een bezoek aan Qatar, het gastland van het WK 2022, zei Infantino dat drie of vier landen samen de organisatie op zich kunnen nemen met elke vier of vijf stadions.

"We willen dit aanmoedigen, omdat we als FIFA moeten laten zien dat we meedenken. We moeten de duurzaamheid op de lange termijn in de gaten houden", aldus de opvolger van Sepp Blatter.

De Verenigde Staten zouden mogelijk in combinatie met Mexico en Canada wel interesse hebben om het 'WK XL', zoals het mega-WK van 2026 wordt genoemd, te organiseren.

"Vier landen is ook heel goed mogelijk. Idealiter liggen de organiserende landen dicht bij elkaar voor het reisgemak van de supporters", zei Infantino.

De laatste keer dat een WK werd georganiseerd door meerdere landen was in 2002 (Japan en Zuid-Korea). Het was het laatste mondiale toernooi waarvoor het Nederlands elftal zich niet wist te kwalificeren. (ANP)

Gerelateerd