Teamfoto van SC Cambuur in 1990 (zie onder voor namen)
Teamfoto van SC Cambuur in 1990 (zie onder voor namen) - © Pro Shots

60 jaar Eredivisie: Celtic-variant verlost Cambuur van obsessie

23 februari 2017
De Eredivisie bestaat 60 jaar. In samenwerking met Voetbal International belichten we wekelijks de (verhalen achter de) mooiste shirts uit onze rijke vaderlandse voetbalgeschiedenis. Deel 21: SC Cambuur.

Vlak nadat Tweede Divisie-club VV Leeuwarden in 1964 besluit terug te keren naar de amateurs, omdat er schulden zijn gemaakt, gebeurt iets bijzonders in de Friese hoofdstad. Bestuurslid Sietse Westra aanvaardt de stap niet, gaat alleen door en wekt met hulp van de gemeente en supporters een nieuwe club tot leven.

Zo heeft op 19 juni 1964 de oprichting van SC Cambuur plaats. Het Leeuwarder stadswapen bepaalt de clubkleuren: geel en blauw. Westra wordt manager en begint aan zijn missie. Zo snel mogelijk wil hij zijn club naar de Eredivisie loodsen.

De start is veelbelovend. Met trainer Jan Bens dwingt hij in 1965 promotie naar de Eerste Divisie af. Maar op dat podium stokt de progressie, zeker als Westra in 1969 na ruzie met het bestuur opstapt en Bens zich solidair verklaart. Indirect geven ze al hun opvolgers een uiterst lastige opdracht mee. Cambuur moet en zal de Eredivisie bereiken, het verlangen is enorm. Ruim twintig jaar lang zal de droom een obsessie blijven.

Celtic-variant
Tussendoor wisselen de Friezen van outfit, twee keer zelfs. Ze spelen van 1982 tot ’85 en van 1990 tot ’92 in het groen en wit, het gevolg van shirtsponsoring. Voor het laatst gebeurt dat in de Celtic-variant, horizontaal gestreept. Alsof die combinatie geluk brengt, keren vanaf 1990 de kansen. Rob Baan wordt trainer, eindigt in zijn eerste jaar als elfde en renoveert dan de selectie. De Rotterdammer haalt onder anderen Lodi Roembiak, goalgetter Jack de Gier en stopper Ben Spork naar het noorden.

Voor aanvang van het seizoen 1991/92 horen de Friezen niet bij de kanshebbers. Maar ze worden wél kampioen, tegen de verwachting in. "NAC was favoriet", weet De Gier, die met zeventien doelpunten clubtopscorer werd. "Zij hadden Ton Lokhoff en Pierre van Hooijdonk. Maar wij wonnen de eerste periode. Dan weet je als speler: er is wat mogelijk. Wij waren een hecht team, dat was onze kracht. De promotie was zeker ook de verdienste van Baan, ja. Hij durfde spelers verantwoordelijkheid te geven, liet jongens in de aanloop naar wedstrijden meedenken over tactiek."

Salmonellabacterie
Met doelman Fred Grim, verdediger Nico-Jan Hoogma, middenvelder Marcel Keizer en De Gier zelf heeft Baan er de spelers voor. Ze vormen een hecht collectief, gesteund door een fanatieke supportersschare die smacht naar promotie. Helemaal omdat aartsrivaal SC Heerenveen als eerste Friese club de sprong in 1990 al heeft gemaakt. Achteraf blijkt de grootste tegenstander nog de salmonellabacterie, die in de winterstop bijna de complete selectie velt met een voedselvergiftiging. Zelfs dát houdt het kampioenschap niet tegen, waarna de ploeg grotendeels intact blijft en zich twee seizoenen op het hoogste niveau zal handhaven. 

Bron: Voetbal International

Foto: Achteraan vanaf links Johan Abma, René Panhuis, Jaap de Jong, Gerard de Haan, Nico-Jan Hoogma en Ronald Steenge. Midden: teammanager Geert Stuve, Marco Adema, Marcel Keizer, Ard Oosterlee, Ulrich Crüden, Frans Alma, Martin Koopman en verzorger Piet Adema. Vooraan: Jan Jaap Kooistra, David Loggie, Fred Grim, coach Rob Baan, Sierd van der Berg, Jouke Dantuma en Roland Kuitert.

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 VVV-Venlo 2 4 2
2 Vitesse 2 4 1
3 PSV 1 3 2
4 FC Twente 1 3 2
5 Feyenoord 1 3 2
6 Heracles Almelo 1 3 2
7 sc Heerenveen 1 3 2
8 Ajax 1 3 1
9 AZ 1 1 0
10 FC Utrecht 1 1 0
11 Sparta Rotterdam 2 1 -1
12 PEC Zwolle 2 1 -2
13 RKC Waalwijk 1 0 -1
14 FC Emmen 1 0 -2
15 FC Groningen 1 0 -2
16 ADO Den Haag 1 0 -2
17 Fortuna Sittard 1 0 -2
18 Willem II 1 0 -2