Jens Toornstra (tweede van links) juicht met Steven Berghuis (m) en Terence Kongolo (r)
Jens Toornstra (tweede van links) juicht met Steven Berghuis (m) en Terence Kongolo (r) - © Pro Shots

Jens Toornstra spin in het web bij Feyenoord

27 februari 2017
Lang was er de discussie: Dirk Kuijt, Steven Berghuis of Jens Toornstra; wie valt af tegen PSV? Giovanni van Bronckhorst koos ervoor om Kuijt op de bank te zetten en vooral de keuze om Toornstra op te stellen pakte goed uit.

De middenvelder zette de Rotterdammers al in de negende minuut op 1-0 door een voorzet van Terence Kongolo op waarde te schatten en snoeihard langs Jeroen Zoet te schieten.

Maar daar bleef het niet bij voor Toornstra in de met 2-1 gewonnen wedstrijd.

Hij was de spin in het web bij Feyenoord met 74 balcontacten, 44 passes, vier schoten en een afgelegde afstand van 12,59 kilometer. Meer dan alle andere Feyenoord-spelers.

Vooral die laatste statistiek is opmerkelijk. Zijn collega op het middenveld, Tonny Vilhena, eindigde tweede op ruim een kilometer afstand (11,45).

Geen Kuip-syndroom
Veel spelers bij Feyenoord leden eraan: het Kuip-syndroom. De druk van een kolkende Kuip niet aankunnen, niet zichzelf zijn in de voetbaltempel in Rotterdam-Zuid.

Als iemand daar geen last van heeft is het Toornstra. De laatste vijftien goals en assists in de Eredivisie van hem waren namelijk allemaal in thuiswedstrijden te zien.

Volgende week staat het uitduel met Sparta op het programma. Voor de beste man op het veld tijdens de topper een uitgelezen kans om aan zijn uit-syndroom te werken. (FOX Sports)