Het bekersprookje van Sportfreunde Lotte is voor een groot deel op het conto te schrijven van trainer Ismail Atalan. Zijn verhaal is bijzonder, want op vijfjarige leeftijd kwam hij als Koerdische vluchteling naar Duitsland.

De inmiddels 36-jarige Atalan is een toonbeeld van een vluchteling die door zijn doorzettingsvermogen, aanpassingsbereidheid en leergierigheid onderdeel is geworden van de Duitse maatschappij. Een wandelende reclamezuil. Als kleuter streek hij met vijf broers en zussen en zijn moeder neer in Dülmen, ongeveer een uur rijden vanaf Enschede. Uitzetting dreigde meerdere malen, maar de familie Atalan mocht uiteindelijk toch blijven.

Vanaf dat moment is het alleen maar bergopwaarts gegaan met Atalan, die door ambitie gedreven uiteindelijk in het vak rolde waar zijn hart ligt: de voetballerij. Via kleine clubjes als 1. FC Gievenbeck, SV Davaria Davensburg en SC Roland Beckum belandde hij in januari 2015 bij Sportfreunde Lotte.

Stuntploeg
Het winnen van de Westfalenpokal leverde een ticket voor het hoofdtoernooi van de DFB-Pokal op. Een seizoen later verbazen Atalan en Lotte, dat uitkomt op het derde niveau. Achtereenvolgens Werder Bremen, Bayer Leverkusen en 1860 München werden in het bekertoernooi geëlimineerd. Als beloning komt, na enige vertraging vanwege het eerder afgelaste duel, Borussia Dortmund op bezoek.

Atalan is een groot voorstander van het 4-3-3-systeem en ontwikkelde zich door de jaren heen door veel te lezen en te leren van anderen. "Het volgen van opleidingen gecombineerd met eerzucht heeft mij ver gebracht. Ik ben Duitsland dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik kan mijn kinderen vertellen dat zij veel kunnen bereiken in het leven, als ze écht iets willen."

Atalan brengt die les nog steeds in de praktijk. Hij pendelt momenteel tussen zijn woonplaats Senden, werkplek Lotte en zijn studie voor Coach Betaald Voetbal in Hennef. Zijn week zit propvol, maar klagen doet hij nooit. Ongeacht de uitslag tegen BVB heeft Atalan al gewonnen. Op alle fronten. (FOX Sports)

Gerelateerd