Heroïsche zeges en vervlogen dromen. Aan bijzondere scenario's geen gebrek in de halve finales van de KNVB Beker. Als opwarmertje voor de clashes die woensdag en donderdag plaatsvinden, pikt FOX Sports er zeven onvergetelijke momenten van het huidige millennium uit.

2001-2002: Jong Ajax haalt het net niet
Het sprookje van Jong Ajax wordt steeds mooier in het seizoen 2001-2002. De Amsterdammers hebben in dat jaar al vijf profclubs verslagen, waarna in de halve finales FC Utrecht de tegenstander is. Utrecht komt op een 0-2 voorsprong, maar dankzij twee treffers van invaller Nando Rafael dwingen de talenten een verlenging af. Uiteindelijk wordt na strafschoppen verloren van de cupfighter uit de Domstad. De misser van Petri Pasanen, een van de meest ervaren spelers in de ploeg, voorkomt een finale tussen Ajax en Jong Ajax.

2003-2004: Twee keer 120 minuten plus een toetje
De neutrale bekerliefhebber krijgt natuurlijk het liefst zo veel mogelijk waar (lees: speelminuten) voor zijn geld. Wat dat betreft biedt het seizoen 2003-2004 uitkomst, beide halve finales eindigen in een strafschoppenserie. Zowel bij FC Twente – NAC Breda als bij Sparta Rotterdam – FC Utrecht blijkt extra bier en borrelnoten geen overbodige luxe. Na 120 dampende minuten en het penaltytoetje komen FC Twente en FC Utrecht als finalisten uit de bus. Maar de grootste winnaar? Precies, het publiek.

2006-2007: Wat zit er in de thee bij AZ?
AZ en NAC Breda lijken er aanvankelijk een spannende halve finale van te maken in 2007. Tot de tweede helft. Want daarin geeft de ploeg uit Alkmaar gas, en niet zo’n beetje op. De Noord-Hollanders leiden bij rust met 1-0 maar lopen daarna uit. De teller stopt, mede dankzij twee goals van Simon Cziommer én Maarten Martens, pas bij 6-0. Een score die Ajax in 2010 evenaart in de halve eindstrijd tegen Go Ahead Eagles.

2012-2013: Gouden wissel Gudmundsson
Jóhann Berg Gudmundsson schrijft in 2013 recente geschiedenis. De IJslander mag zeven minuten voor tijd invallen in de halve finale tussen AZ en Ajax. Een uitstekende wissel, zo blijkt vijf minuten later. Gudmundsson maakt de 0-2 namens AZ en daarmee valt de beslissing in het duel dat in 0-3 zou eindigen. Hij is tot op vandaag de laatste scorende invaller tijdens een halve finalewedstrijd in de beker.

2012-2013: Leunen op Locadia
Ook de andere halve eindstrijd in 2013 is er een om niet snel te vergeten. De ontmoeting tussen PEC Zwolle en PSV (0-3) draait uit op een one-man-show. Het stralende middelpunt van de ploeg uit de lichtstad is Jürgen Locadia. De spits maakt er drie en is daarmee de eerste en enige speler van dit millennium die een hattrick maakt in een halve finales van de beker. Edgar Davids was voor hem de laatste die dit presteerde: in 1993 tegen Feyenoord.

2013-2014: Noord-Hollandse derby kleurt rood
Liefst twee spelers halen, door een rode kaart, het einde niet bij AZ-Ajax in 2014. Na een dik half uur wordt Ajacied Joël Veltman met tweemaal geel weggezonden en vlak na rust volgt Mattias Johansson het voorbeeld van zijn tegenstander. Ajax blijkt als beste te kunnen ‘tien-tegen-tienen’ en wint met 0-1 dankzij een goal van Lasse Schöne. Veltman mist de finale, die Ajax dik verliest van PEC Zwolle.

2015-2016: VVSB capituleert pas in slotfase
Het tweede sprookje in deze reeks. En tevens het tweede prachtige sportverhaal dat geen vrolijk einde kent. Want natuurlijk was de veelbesproken bekeropmars van VVSB nóg mooier geweest als er ook van FC Utrecht zou zijn gewonnen. De sensatieploeg uit Noordwijkerhout houdt de mannen van Erik ten Hag tot de 72ste minuut op 0-0. Als de eerste Utrechtse goal valt, moet VVSB zich gewonnen geven. Uiteindelijk wordt het 3-0. (FOX Sports