De finale van de KNVB Beker op 30 april gaat dit seizoen tussen Vitesse en AZ. De Alkmaarders plaatsten zich na een afgekeurde goal door de videoref, een verlenging, rode kaart en zenuwslopende strafschoppenreeks tegen SC Cambuur: 3-2.

Hoewel AZ een optisch overwicht had in de eerste helft, waren de gevaarlijkste plaagstoten voor de counterende bezoekers.

Wie anders dan reuzendoder Martijn Barto (door goals van hem werden eerder al Ajax en FC Utrecht uitgeschakeld in het bekertoernooi) was er maar weer eens dichtbij. Zijn schuiver in de 24ste minuut ging echter voor het doel van keeper Tim Krul langs.

Friday
In het tweede bedrijf voerde AZ de druk op en kreeg de thuisploeg niet te missen mogelijkheden. Tenzij je Fred Friday heet en op donderdag moet proberen te scoren.

De spits, die van trainer John van den Brom de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, faalde eerst jammerlijk vlak voor het doel door met het verkeerde been proberen raak te schieten. Kort daarna stiftte hij oog in oog met doelman Leonard Nienhuis veel te hoog over.

Videoref
Even daarvoor had Krul een schitterende knal van Jergé Hoefdraad uit de hoek weggetikt. De van Newcastle United gehuurde sluitpost voorkwam zo een voorsprong voor de Leeuwarders.

Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd redde Nienhuis nog bekwaam bij een slim verlengd balletje door invaller Weghorst. Iedereen leek zich op te maken voor een verlenging, totdat Stijn Wuytens toesloeg.

De middenvelder kopte raak in de slotminuut en werd al bedolven onder dolgelukkige fans en medespelers, toen scheidsrechter Kevin Blom de video-arbiter raadpleegde. Die constateerde terecht dat Levi Garcia Nienhuis had geduwd. Treffer afgekeurd, en beide ploegen konden meteen de verlenging in.

Pingels
In de extra tijd redde Nienhuis nog geweldig na schoten van Alireza Jahanbakhsh en Weghorst. De doelman in Leeuwarder dienst bracht zo redding voor zijn club.

De heldenrol in de daaropvolgende strafschoppenreeks was echter niet voor hem, maar voor collega Krul weggelegd.

Nienhuis pakte weliswaar de inzet van Jahanbakhsh, maar omdat Robbert Schilder en Jurjan Mannes hoog over schoten, kon Krul de beslissende van uitgerekend Barto pakken.

De keeper, die op het WK van 2014 goud waard was voor Oranje in de kwartfinale tegen Costa Rica, jutte het thuispubliek op, wachtte lang en haalde Barto uit zijn spel.

Krul - dit seizoen ook zwaar bekritiseerd door zijn weifelende optredens tegen onder meer PSV, Willem II en Olympique Lyon - stopte de inzet en kon de schouders op. (FOX Sports)