José Mourinho tijdens de 4-0 oorwassing in oktober
José Mourinho tijdens de 4-0 oorwassing in oktober - © Pro Shots

Mourinho zint op revanche bij terugkeer op Stamford Bridge

13 maart 2017
De FA Cup-kwartfinale tussen Chelsea en Manchester United is voor José Mourinho om twee redenen cruciaal: hij krijgt een mogelijkheid zijn prijzenkast verder te vullen én de kans op revanche.

December 2015 vertrok de huidig United-manager door de achterdeur bij de tegenstander van maandagavond. Chelsea stond destijds slechts één punt boven de degradatiestreep, Mourinho werd voor die dramatische resultaten verantwoordelijk gehouden en kon vertrekken. De landstitel die hij een jaar eerder won met The Blues ten spijt.

Farce
Met Manchester United als werkgever is het veilig te stellen dat de 54-jarige oefenmeester uiteindelijk goed is terechtgekomen, maar de nare nasmaak blijft. Ook omdat Mourinho's eerste bezoek aan Stamford Bridge na zijn ontslag uitliep op een farce.

Op 23 oktober maakte Chelsea gehakt van United. Goals van Pedro, Gary Cahill, Eden Hazard en N’Golo Kanté betekenden een 4-0 zege voor de Londenaren. Mourinho maakte zich na het laatste fluitsignaal bovendien belachelijk door collega Antonio Conte terecht te wijzen voor diens uitbundige juichen. Iets waarin de Portugees zelf al jaren uitblinkt.

José Mourinho (links) wijst Antonio Conte terecht | Pro Shots

Na die oorwassing in oktober steeg Chelsea naar grote hoogten, de ploeg van Conte kan de landstitel nauwelijks nog ontgaan en mikt op de dubbel Premier League-FA Cup. De prestaties van Manchester United vertoonden een fors minder dramatische opwaartse lijn, hoewel twee weken geleden wél de League Cup werd gewonnen. De zesde plaats in de competitie valt echter tegen.

Lange reis
Het bezoek aan Chelsea is dan ook een pittige opgave voor Mourinho's Mancunians. Mede omdat United er een retourtrip van meer dan zesduizend kilometer op heeft zitten naar Rostov, voor de eerste ontmoeting in de achtste finales van de Europa League tegen de plaatselijke FK. De opponent genoot intussen van een vrije week.

Zlatan Ibrahimovic (links) 'botst' met Tyrone Mings | Pro Shots

Tot overmaat van ramp moeten de Red Devils het stellen zonder Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse aanvalsleider - dit seizoen al goed voor 26 goals in alle competities - kreeg een schorsing van drie duels aan zijn broek voor zijn elleboogstoot in het gezicht van Tyrone Mings, tijdens het competitietreffen met Bournemouth.

Kort voor de wedstrijd werd bekend dat ook Wayne Rooney ontbreekt. De topscorer aller tijden is, volgens Engelse media, geblesseerd geraakt tijdens de training. Omdat ook Anthony Martial en Marcus Rashford absent zijn, zijn de aanvallende opties van United behoorlijk schaars.

De voortekenen zijn dus niet erg gunstig voor Mourinho, maar de Portugees gedijt goed als alles - en iedereen - tegen hem is. (FOX Sports)