Kim Polling
Kim Polling - © Pro Shots

Bondsdirecteur: "Kim Polling blijft voor Nederland judoën"

8 maart 2017
Judoka's Kim Polling en Noël van 't End blijven gewoon voor Nederland uitkomen, verzekert bondsdirecteur Henry Bonnes.

De drievoudig Europees kampioene en Van 't End verblijven geregeld in het buitenland omdat ze een Italiaanse en Franse partner hebben. Ze twijfelden over hun toekomst in de Nederlandse selectie, nadat de judobond had besloten om de beste judoka's na de Spelen in Rio de Janiero allemaal verplicht op Papendal te laten trainen.

Door judoka's centraal te laten trainen, hoopt de nationale bond weer aansluiting te vinden met de wereldtop. Nederland won in de laatste twee wereldkampioenschappen en Olympische Spelen slechts drie bronzen medailles. "De conclusie was we mondiaal afhaken voor de podiumplekken. Het moest dus anders", aldus Bonnes.

Veel weerstand
Tegen het plan om de beste vijftig judoka's centraal te laten trainen bestond aanvankelijk veel weerstand. "En dat is logisch", beseft Bonnes. "Het is nogal wat om hier te trainen, wonen en eventueel te studeren. Maar in topsport gaat het om details."

"Om een voorbeeld te noemen, in het verleden kwamen sommige judoka's wel eens te zwaar terug van vakantie. Nu heeft iedereen een diëtist en doen we ook aan mentale training. Na wat aarzeling hoor ik nu positieve geluiden."

'Maatwerk'
De directeur van de judobond wil graag benadrukken dat voor iedere sporter naar maatwerk wordt gezocht. "We denken echt mee en niet iedereen hoeft hier iedere dag te zijn", zegt hij. "Ik ga niet in op individuele afspraken maar je kan concluderen dat we er met bijna iedereen zijn uitgekomen."

Alleen met Juul Franssen is geen overeenkomst gesloten. De nummer zes van de wereldranglijst weigert op Papendal te trainen en mag daarom niet op internationale wedstrijden uitkomen. De Limburgse accepteert dat niet en is een rechtszaak begonnen tegen de bond.

"Natuurlijk is dat jammer", stelt Bonnes. "Maar ze is niet aan haar lot overgelaten. We hadden een oplossing voor haar mogelijke studieschuld en wilden ook haar trainers naar Papendal halen." (ANP)