Kjeld Nuis
Kjeld Nuis - © Pro Shots

Ntab en Nuis winnen wereldbekerklassement

12 maart 2017
Dai Dai Ntab heeft het wereldbekerklassement van de 500 meter op zijn naam geschreven. De sprinter was zondag de snelste op deze afstand in Stavanger.

Ntab reed in Noorwegen tijdens de laatste rit de beste tijd: 34,72 seconden. Zijn Russische tegenstander Roeslan Moerasjov eindigde slechts als achtste in 34,99. Daarmee moest hij de eindzege in het wereldbekerklassement alsnog afstaan aan Ntab, die zaterdag ook al zegevierde in een tijd van 34,93.

Evenals op zaterdag waren de eerste vier plaatsen voor Nederlandse sprinters. Achter Ntab pakte Ronald Mulder opnieuw zilver (34,77) en Jan Smeekens brons (34,81).

Kai Verbij, die zaterdag Smeekens nog naar de vierde plek verwees met een verschil van 0,006 seconde, moest deze keer met de vierde positie (34,83) genoegen nemen.

Overmacht Nuis
Kjeld Nuis gaf het beste schaatsseizoen uit zijn loopbaan een passend slot. De 27-jarige Zuid-Hollander veroverde ook de wereldbeker op de 1500 meter. Hij schreef met een tijd van 1.45,00 met grote overmacht de afsluitende race op zijn naam.

Zijn Russische tegenstander Denis Joeskov, de leider in het wereldbekerklassement, reed de vierde tijd: 1.46,63. Daardoor moest de onttroonde titelhouder de wereldbeker aan de excellerende Nederlander laten. Nuis verzekerde zich zaterdag al van de wereldbeker op de 1000 meter.

Kodaira superieur
De Japanse Nao Kodaira won ook de laatste 500 meter bij de vrouwen. De wereldkampioene sloot af met een winnende tijd van 37,24 seconden. Kodaira bleef dit seizoen op de 500 meter in acht races in de wereldbeker ongeslagen. Ze was al zeker van de eindzege in het wereldbekerklassement van deze afstand.

De Nederlandse vrouwen vervulden weer een bijrol. Floor van den Brandt eindigde als tiende in 38,77, Anice Das belandde met 38,99 op de twaalfde en laatste plek. Een dag eerder waren hun klasseringen hetzelfde.

Domper Leenstra
Marrit Leenstra verspeelde haar leidende positie in het klassement van de 1500 meter. In de laatste race van het seizoen kwam ze niet verder dan de vierde tijd (1.56,63). Haar tegenstandster Heather Bergsma zegevierde met 1.54,92. Daarmee veroverde de Amerikaanse rijdster alsnog de wereldbeker op de schaatsmijl.

De Japanse Miho Takagi reed zondag de tweede tijd (1.55,50), gevolgd door de Tsjechische Martina Sablikova als nummer drie (1.56,62). Antoinette de Jong (zevende in 1.57,70) en Melissa Wijfje (achtste in 1.58,00) eindigden in de middenmoot.

Succes op teamsprint
De Nederlandse vrouwenploeg won zondag de teamsprint. Het drietal van Oranje, bestaande uit Floor van den Brandt, Anice Das en Marrit Leenstra, reed op dit vrij nieuwe onderdeel de beste tijd: 1.27,44.

Het favoriete Japan, winnaar van de eerste twee wereldbekerraces, eindigde als tweede (1.27,91). De derde plek was voor Noorwegen (1.28,16). In de eindstand van de wereldbeker eindigde Nederland achter Japan op de tweede plaats.

Massastart
Irene Schouten zegevierde op de massastart. De 24-jarige marathonschaatsster sloeg in de zestiende en laatste ronde toe in de eindsprint. De rijdster van Team Clafis was op het rechte stuk wereldkampioene Kim Bo-reum uit Zuid-Korea en de Italiaanse Francesca Lollobrigida te snel af. (FOX Sports/ANP)

 

 

Gerelateerd