Sjinkie Knegt
Sjinkie Knegt - © ANP

'Zilveren' Knegt bezorgt Nederland goud in de aflossing

12 maart 2017
De Nederlandse shorttrackers hebben zondag goud gewonnen op het onderdeel aflossing. Sjinkie Knegt, die eerder individueel zilver had behaald in het eindklassement, maakte in het slot van de finale in Ahoy het verschil door de concurrentie op grote achterstand te zetten.

Naast Knegt kwamen voor Oranje Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser in actie. Het zilver ging naar de Chinese shorttrackers. Hongarije behaalde brons.

Vrouwen
De Nederlandse dames behaalden geen medaille op de aflossing. Jorien ter Mors ging drie ronden voor het einde onderuit, waarmee een podiumplaats uit het zicht verdween. Nederland lag op dat moment op de tweede plaats.

Naast Ter Mors kwamen voor Oranje Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Suzanne Schulting in actie. Het goud ging naar de Chinese vrouwen. Hongarije eindigde als tweede, voor Japan.

Dat uitgerekend Ter Mors in de fout ging, was voor Nederland extra pijnlijk. De Twentse wilde aan het begin van het seizoen het langebaanschaatsen combineren met shorttrack. Toen dat niet bleek te werken, gaf ze de voorkeur voor het langebaanschaatsen. Coach Jeroen Otter haalde Ter Mors voor het WK alsnog bij de relayploeg.

Individueel
Elise Christie won voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel. De Britse eindigde op de afsluitende superfinale als derde. Dat was genoeg om de eerste positie in het klassement te behouden. Christie, die zowel de 1000 als de 1500 meter won, kwam uit op 89 punten.

De Canadese Marianne St-Gelais werd tweede met 68 punten. Het brons ging naar Shim Suk-hee uit Zuid-Korea met 52 punten.

Suzanne Schulting en Rianne de Vries konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. De Oranje-vrouwen eindigden in de superfinale respectievelijk als vijfde en zevende.

In de eindstand kwam Schulting uit op zestien punten. Daarmee werd ze zevende. De Vries moest zich met de achtste plek (met negen punten) tevreden stellen.

Yara van Kerkhof, de derde Nederlandse deelneemster, had te weinig punten verzameld om aan de superfinale mee te mogen doen.

Knegt
Knegt won dus het zilver in de individuele klasse. Zijn winst in de superfinale was niet genoeg om de Zuid-Koreaan Seo Yi-ra in de eindstand te passeren. Seo Yi-ra kwam uit op 81 punten en Knegt op 73.

Knegt kwam in de superfinale als tweede over de eindstreep, maar winnaar Sin Da-woon kreeg een straf. In 2015 won Knegt in Moskou wel de wereldtitel. (ANP)

Gerelateerd