Issa Hayatou
Issa Hayatou - © Pro Shots

Hayatou vertrekt na 29 jaar bij Afrikaanse voetbalfederatie

16 maart 2017
De Afrikaanse voetbalfederatie CAF krijgt na bijna dertig jaar een nieuwe voorzitter. Issa Hayatou werd donderdag tijdens de voorzittersverkiezing in Addis Abeba verslagen door Ahmad uit Madagaskar.

De 57-jarige Ahmad kreeg 34 stemmen, Hayatou moest het met twintig stemmen doen. De zeventigjarige voetbalbobo uit Kameroen was senior-vicepresident bij de wereldvoetbalbond FIFA, omdat hij van alle continentale voorzitters het langst in functie was.

Hayatou fungeerde tussen oktober 2015 en februari 2016 zelfs even als interim-voorzitter van de FIFA, tijdens de schorsing van Sepp Blatter. De Afrikaan droeg die taak daarna over aan Gianni Infantino.

Corruptie
Hayatou was niet van onbesproken gedrag. De Afrikaan werd in 2010 beschuldigd van corruptie. Hij zou in de jaren negentig voor miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in de beruchte ISL-zaak, die draaide om verkoop van de lucratieve tv-rechten voor de WK's. Hayatou ontkende en ontsnapte aan een schorsing.

De Afrikaan was verknocht aan het pluche. Hij werd op zijn continent keer op keer herkozen. Slechts twee keer had Hayatou een tegenkandidaat, die hij beide keren wegvaagde in de verkiezing.

Bepaling
Op aandringen van de Kameroener schrapte de CAF twee jaar geleden een bepaling in de statuten, waarin stond dat bestuurders moeten stoppen als ze zeventig jaar zijn geworden. De honkvaste voorzitter plaveide daarmee voor zichzelf de weg om nog langer op het pluche te blijven.

Hayatou had in 2013, nadat hij zonder tegenkandidaat was herkozen, geroepen aan zijn laatste termijn te beginnen. (FOX Sports/ANP)

Mbappé debuteert in Franse selectie

16 maart 2017
Mbappé debuteert in Franse selectie
De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft Kylian Mbappé opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg en de oefeninterland tegen...