Oranje vervolgt zijn jacht op een WK-ticket in Sofia, waar afgerekend moet worden met Bulgarije. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met de ploeg, die thuis een opmerkelijk goed trackrecord heeft staan tegen Nederland. Zeven bijzondere cijfers in een jawel…. Bulga-rijtje.

0 - Om gelijk met de deur in huis te vallen: Bulgarije verloor in eigen huis nog nooit van Oranje. In de drie keer dat Nederland afreisde naar het land aan de Zwarte Zee, werd slechts één schamel puntje verzameld (in 2006). In 1959 en 1969 was Bulgarije Nederland de baas.

1,5 - Bulgarije heeft de boel aardig op orde als er een thuisduel wordt afgewerkt. Al anderhalf jaar verspeelden De Leeuwen geen enkel punt voor eigen publiek. Nadat in september 2015 van Noorwegen werd verloren, keerden Azerbeidzjan, Luxemburg en Wit-Rusland allemaal puntloos huiswaarts.

2 - In de selectie van bondscoach Peter Hubchev komen we twee bekenden tegen. Dat wil zeggen: spelers die een verleden hebben in de Eredivisie. Zowel keeper Nikolay Mihaylov (FC Twente) als Stanislav Manolev (PSV) was in de Eredivisie te bewonderen. Mihaylov staat tegenwoordig onder contract bij Mersin, de hekkensluiter op het tweede Turkse niveau. Manolev verdient zijn brood bij CSKA Sofia.

4 - Wesley Sneijder heeft in Sofia een record voor het oprapen. Als de routinier minuten krijgt van Danny Blind, is hij de Nederlander met de meeste wedstrijden ooit tegen Bulgarije. Sneijder staat voorlopig op drie duels met de Bulgaren, net zoals onder anderen Willem van Hanegem, Rinus Israël en Robin van Persie.

Wesley Sneijder in 2012 tegen Bulgarije | Pro Shots

6 - Het CSKA Sofia van Manolev is hofleverancier van de Bulgaarse brigade. Liefst zes spelers zijn afkomstig van de 31-voudig kampioen, de huidige nummer drie van de vaderlandse competitie. Koploper Ludogorets vaardigt twee spelers af. De meeste ‘buitenlanders’ bij Bulgarije spelen in Turkije, Italië en Rusland. Per land komen daar drie spelers vandaan.

12 - De Bulgaarse selectie loopt niet over van trefzekerheid. Alleen aanvaller Ivelin Popov heeft meer dan tien - twaalf, om precies te zijn - goals gemaakt voor zijn land. Daar had de spits van Spartak Moskou overigens wel 66 interlands voor nodig. Aleksandar Tonev van Crotone is de nummer twee op dit lijstje, met vijf treffers tijdens zijn 25 caps.

13 - Het ongeluksgetal staat symbool voor de plaats die Bulgarije inneemt in het mondiale voetballandschap. De Oostblokkers zijn al sinds 2004 (dertien jaar dus) niet meer te bewonderen op een groot toernooi. In 1994 werd Bulgarije nog vierde op het WK. In Amerika hebben Hristo Stoichkov, Yoran Letchkov en Krasimir Balakov hun land op de kaart gezet. Nadat deze generatie afscheid nam, ging het snel bergafwaarts met het land, tegenwoordig nummer 71 van de wereld. (FOX Sports)