BMC alsnog winnaar ploegentijdrit in Catalonië
BMC alsnog winnaar ploegentijdrit in Catalonië - © ANP

BMC alsnog winnaar ploegentijdrit in Catalonië

22 maart 2017
De internationale wielrenunie UCI heeft BMC woensdag alsnog tot winnaar uitgeroepen van de ploegentijdrit van een dag eerder in de Ronde van Catalonië.

Na afloop was er al ophef over de zege van het Spaanse Movistar, omdat José Joaquin Rojas meerdere keren zijn ploeggenoten zou hebben geduwd. In eerste instantie werd besloten alleen Rojas, die gehuldigd was als nieuwe klassementsleider, en twee van zijn helpers een tijdstraf te geven. Daardoor ging de leiderstrui naar Alejandro Valverde, eveneens van Movistar.

Hermans leider
De UCI besloot een dag later alsnog de gehele ploeg te straffen. Daardoor wordt BMC de winnaar van de tweede etappe en start de Belg Ben Hermans woensdag in de leiderstrui.

De leiding van BMC, dat op twee seconden eindigde van Movistar in de ploegentijdrit, was niet te spreken over de beperkte sanctie voor Movistar en vond dat de hele ploeg gestraft moest worden.

Reglementen
De Amerikaanse ploeg beriep zich op de Engelse versie van de reglementen, waar de jury een Franse versie hanteerde, die naar later bleek verouderd was. De UCI besloot de fout te herstellen zodat nu Hermans leidt, gevolgd door zes van zijn ploeggenoten.

Movistar kreeg een tijdstraf van een minuut en werd uiteindelijk derde in de ploegentijdrit, ook nog achter Sky. (ANP)

Gerelateerd