Aan alle mooie verhalen komt een eind. Zo ook aan het zomersprookje van het Duitse elftal van 2006. Lukas Podolski (31) is woensdag tegen Engeland de laatste speler van dit team die afzwaait als international.

2006 is een jaar om nooit te vergeten voor Die Mannschaft. Eigenlijk voor het hele Duitse voetbal. Na een magere en moeilijke periode werd de nationale ploeg weer in het hart gesloten door het volk, dat eindelijk weer trots was op zijn voetballers.

Dat gebeurde allemaal op het WK, dat in Duitsland werd afgewerkt. Het toernooi is de boeken ingegaan als ‘Ein Sommermärchen’ (Een zomersprookje). De mannen van bondscoach Jürgen Klinsmann wonnen het toernooi overigens niet, maar de derde plaats had door het positieve gevoel een gouden gloed.

Prinz Poldi
Bij sprookjes horen vaak prinsen. En dat is ditmaal niet anders. Want Duitsland beschikte over ‘Prinz Poldi’. De aanvaller, tegenwoordig in dienst bij Galatasaray, is voor altijd een club- en cultheld bij 1. FC Köln. Een supertalent die zijn club trouw bleef toen degradatie naar de Tweede Bundesliga een feit was.

Podolski was in 2006 een van de jonkies bij Duitsland. Een van de spelers die de grauwe, grijze tijd met afzichtelijk voetbal moest doen vergeten. Hij debuteerde in 2004 al, het jaar waarin Duitsland niet eens door de groepsfase kwam op het EK.

Met Podolski en Bastian Schweinsteiger als opvallendste exponenten van een nieuwe generatie veroverde Die Mannschaft weer de harten van de fans en vervolgens ook de wereld. Met als hoogtepunt, uiteraard, het winnen van de WK-titel van 2014.

Koninklijk afscheid
In 2006 verloor Duitsland in de halve finales van het WK van Italië in Dortmund. Woensdag is de stad in het Roergebied het podium voor het laatste kunstje van Podolski in het shirt van de nationale ploeg. 130 optredens heeft hij er straks opzitten. Zo’n aantal rechtvaardigt een koninklijk afscheid. (FOX Sports)