UEFA
UEFA - © ANP

UEFA trekt ten strijde tegen grote clubs

22 maart 2017
De UEFA wil de mogelijkheden voor de grote clubs om horden spelers aan te trekken verkleinen.

De Europese voetbalbond denkt daarbij bijvoorbeeld aan beperkingen van het aantal spelers in de selectie en nieuwe regels over transfers. Dat heeft voorzitter Aleksander Ceferin woensdag in Lissabon kenbaar gemaakt.

Een van de problemen is dat clubs van het kaliber Barcelona, Real Madrid en Bayern München talenten al op jonge leeftijd in huis halen om ze vervolgens te verhuren.

Volgens de UEFA wordt daarmee de rol van bijvoorbeeld Ajax en Benfica, ooit toonaangevend, op het internationale vlak teruggebracht tot die van opleider.

Uitzonderlijke concentratie
"Er is bijna sprake van een uitzonderlijke concentratie van topspelers bij slechts een klein aantal clubs", zegt Ceferin. "Dat is niet in het belang van de internationale competities.

"We moeten het voor de verenigingen die de dienst uitmaken bemoeilijken om op deze manier verder te gaan. Dat betekent dat we de regels moeten gaan veranderen."

Hij sprak daarbij van een soort van 'luxe-belasting', beperkingen binnen selecties en eerlijker transferafspraken. "We moeten ons afvragen of de manier waarop de transfermarkt momenteel functioneert nog wel goed is. Zo niet, dan moeten we niet bang zijn om in te grijpen."

FIFA
Details over eventuele ingrepen gaf hij niet, wel zei Ceferin in dit opzicht bij voorkeur te willen optrekken met de FIFA.

Hij noemde het de plicht van de UEFA op te komen voor het voetbal in zijn totaliteit. "Wij zijn er niet om alleen de belangen van de elite te behartigen." (ANP)

Gerelateerd