Danny Blind
Danny Blind - © Pro Shots

Danny Blind weg bij Oranje

26 maart 2017
Danny Bind is niet langer de bondscoach van het Nederlands elftal. De 55-jarige coach kreeg zondag van zijn leidinggevenden bij de KNVB te horen dat hij moet opstappen.

Eerder op zondag werd al bekend dat de bond met Blind om de tafel zou gaan. De bondscoach zelf liet weten voor het vriendschappelijke duel met Italië, van aanstaande dinsdag, in ieder geval niet zelf te zullen opstappen.

Oranje was onder Blind aan een slechte WK-kwalificatie bezig. Nederland liep al acht verliespunten in vijf wedstrijden op. Met een nederlaag tegen het zwaar favoriete Frankrijk (0-1) was haast rekening gehouden, de remise bij Zweden (1-1) en ontluisterende nederlaag bij Bulgarije (2-0) waren zeer teleurstellend.

Na laatstgenoemde zeperd zette Blind de deur naar een voortijdig vertrek op een kier. Hij pakte uiteindelijk niet zelf zijn biezen, maar werd na een gesprek met technisch directeur Hans van Breukelen en commercieel directeur Jean-Paul Decossaux van de KNVB ontslagen.

Genoodzaakt
Namens de KNVB zegt directeur Jean Paul Decossaux met spijt afscheid te nemen van Blind. "We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen.

Danny Blind geeft aan de beslissing te betreuren: "We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt."

EK
Blind wist zich met Oranje ook al niet te plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk. De ex-Ajacied nam in juni 2015 het stokje over van voorganger Guus Hiddink, die eveneens door de bond ontslagen werd na teleurstellende resultaten.

De oud-international wist het tij niet te keren; Nederland verloor de cruciale kwalificatieduels met IJsland, Turkije en Tsjechië.

Momenteel staat Oranje vierde in WK-kwalificatiepoule A. Onder bondscoach Blind won Nederland enkel drie van de negen kwalificatieduels: met Kazachstan, Wit-Rusland en Luxemburg.

Constructie
Criticasters van Blind namen ook altijd de manier waarop hij aan de macht was gekomen binnen Oranje onder vuur.

Via een gekunstelde constructie, ingevoerd onder voormalig algemeen directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, werd al in 2014 bepaald dat Hiddink tot en met het EK van 2016 de bondscoach zou zijn en dat Blind het daarna zou overnemen voor de lange termijn.

Zo ver kwam het nooit. Buiten afkoopsommen voor ontslagen bondscoaches zag de KNVB ook diverse assistenten voortijdig afzwaaien. Ruud van Nistelrooij, Marco van Basten en Dick Advocaat verlieten allen onverwacht het Nederlands elftal voor een ander avontuur.

De grote vraag is nu: wie pakt de handschoen op bij Oranje en voor hoe lang? Rechterhand Fred Grim neemt de honneurs waar tot en met het duel met Italië. Het is niet bekend wat het ontslag van Blind betekent voor Grims positie en die van de andere assistent Frans Hoek. De KNVB gaat de komende periode op zoek naar een nieuwe bondscoach. (FOX Sports)

Gerelateerd