Voor het eerst in twintig jaar wordt het Nederlands elftal dinsdag tijdens een interland geleid door een interim-bondscoach. Fred Grim fungeert tijdens de vriendschappelijke ontmoeting met Italië als hoofdverantwoordelijke bij Oranje, na het ontslag zondag van Danny Blind.

Grim, de enige overgebleven assistent-trainer, treedt in de voetsporen van Jan Rab. Rab zat op 26 februari 1997 in het Parc des Princes van Parijs als interim-bondscoach op de bank in de oefeninterland tegen Frankrijk.

De toenmalige bondscoach Guus Hiddink was herstellende van een operatie aan zijn darmen en volgde de wedstrijd vanaf de tribune, Rab deed de coaching langs de lijn. Hij verloor zijn enige interland als bondscoach met 2-1.

Jong Oranje
Grim werd vorig jaar september op voorspraak van Blind vanuit Jong Oranje, waarvan hij bondscoach was, overgeheveld naar het 'grote' Oranje. De 51-jarige Amsterdammer vulde het gat op dat was ontstaan na het vertrek van de assistent-trainers Dick Advocaat (naar Fenerbahçe) en Marco van Basten (FIFA).

Tijdens zijn actieve carrière wist Grim nooit Oranje te halen. Hij stond tussen 1987 en 1994 in Leeuwarden onder de lat bij Cambuur en ging daarna terug naar Ajax, waar hij jarenlang reservekeeper was achter Edwin van der Sar. Vanaf de bank naast trainer Louis van Gaal maakte hij de grote successen van de Amsterdammers in de jaren negentig mee. Toen Van der Sar in 1999 vertrok naar Juventus, werd Grim in de laatste jaren van zijn carrière alsnog eerste keeper.

Hoofdtrainer
Nadat hij was gestopt, ging Grim in Amsterdam verder als keeperstrainer. Hij werkte ook bij de A1 en bij Jong Ajax en tussendoor als assistent-trainer bij Sparta Rotterdam. Grim kreeg in 2012 voor het eerst een kans als hoofdtrainer, bij Almere City FC. Grim bezorgde de club uit de Jupiler League eind 2014 een periodetitel en onder zijn leiding brak spits Vincent Janssen door.

Het leverde de oud-doelman in 2015 een baan op als bondscoach van Jong Oranje. Bijna twee jaar later is hij zelfs de baas van het Nederlands elftal, zij het voor één wedstrijd. (ANP)

Gerelateerd