De Kuip
De Kuip - © Pro Shots

De Kuip: 80 jaar voetbalhistorie

27 maart 2017
Stadion De Kuip bestaat maandag exact tachtig jaar. Het onderkomen van Feyenoord diende in die acht decennia als speellocatie van vele historische wedstrijden.

Op 27 maart 1937 vindt de eerste officiële wedstrijd plaats in De Kuip. In de stromende regen neemt Feyenoord het op tegen het Belgische Beerschot. Leen Vente maakt het eerste doelpunt ooit in het Rotterdamse stadion. Feyenoord wint uiteindelijk met 5-2.

Niet veel later is Stadion Feijenoord, zoals de officiële naam luidt, ook gastheer van een eerste interland. Op 2 mei 1937 ontvangt Oranje onze zuiderburen. Nederland klopt België met 1-0, met als opvallendste feit dat het weer Vente is die, nota bene in hetzelfde doel, het eerste doelpunt maakt.

Groot succes
De Kuip blijkt een garantie voor succes bij internationale duels. Het Nederlands elftal heeft inmiddels 119 keer het Rotterdamse onderkomen gespeeld. Oranje wint maar liefst 74 maal en de laatste nederlaag dateert alweer van 11 oktober 2000, toen met 0-2 werd verloren van Portugal.

Daarnaast dient De Kuip maar liefst tien keer als het strijdtoneel voor een finale in de Europa Cup I, II of III. De meest recente, de UEFA Cup-finale van 2002, zal bij veel Feyenoord-fans in het geheugen gegrift staan. In dat jaar wonnen de Rotterdammers in eigen stadion, ten koste van Borussia Dortmund, de voormalige Europa Cup III.

Nieuw stadion
Of de Voetbaltempel aan de Maas, zoals het stadion liefkozend door Feyenoord-supporters wordt genoemd, haar honderdste verjaardag gaat halen, is echter zeer de vraag. Al jaren wordt er in Rotterdam gespeculeerd over een 'nieuwe Kuip'.

Ideeën die maar op weinig sympathie kunnen rekenen. De trouwe aanhang van de Rotterdammers ziet liever dat het huidige stadion verbouwd wordt.

Toch beslist de gemeenteraad van Rotterdam begin april over de plannen van het nieuwe Feyenoord-stadion. Het college van burgemeester en wethouders is al akkoord. De bouw zou volgens de huidige planning in 2020 kunnen starten.

Het nieuwe onderkomen moet in 2022 gerealiseerd zijn, zodat Feyenoord vanaf het seizoen 2022/2023 er in kan gaan spelen en voor nieuwe herinneringen kan gaan zorgen. (FOX Sports)