In aanloop naar de oefenwedstrijd van Oranje tegen Italië spreekt Ruud Gullit zijn onvrede uit over het Nederlandse volkslied. De oud-international mist soms de trots, zeker in vergelijking met de Italianen.

Gullit, die zichzelf maandag kandidaat stelde als opvolger van bondscoach Danny Blind, gaat in Voetbal International in op de toekomst van Oranje, maar schrijft ook over het gebrek aan passie in het Nederlandse volkslied.

"Van Duits bloed en Koning van Spanje, dat we dat zingen, snappen de mensen niet. Ooit waren we een machtig land, maar daarvan is niks terug te horen. De Fransen hebben een strijdlied, de Italianen een geweldig volkslied, bij ons kabbelt het voort. Je voelt de trots niet", vindt de oud-international.

Volgens Gullit kan het Wilhelmus niet zo hartstochtelijk worden meegezongen als het volkslied van Italië, waardoor de spelers niet vol met adrenaline het veld op gaan. "Het is niet voor niks dat ze vlak voor een interland vaak nog even 'Bloed, Zweet en Tranen' van André Hazes instarten. Zo heb je nog een beetje sfeer." (FOX Sports)

Gerelateerd