Philippe Gilbert
Philippe Gilbert - © ANP

Phillippe Gilbert wint eerste rit De Panne

28 maart 2017
Phillippe Gilbert heeft dinsdag de eerste etappe van Driedaagse De Panne op zijn naam gebracht.

De Belgische kampioen kwam na een rit over 205 kilometer van De Panne naar Zottegem solo als eerste over de eindstreep. De Australiër Luke Durbrigde eindigde als tweede, voor de Italiaan Simone Consonni.

Gilbert reed zo'n 16 kilometer voor de finish samen met Durbridge weg uit de kopgroep. Op het steile stuk van de Muur van Geraardsbergen ging Gilbert er alleen vandoor. Hij bouwde zijn voorsprong daarna steeds verder uit.

Voor Gilbert is het zijn eerste overwinning in de kampioenstrui. Hij was vrijdag ook dicht bij de winst. De renner van Quick-Step eindigde toen als tweede achter zijn landgenoot Greg Van Avermaet in de E3 Harelbeke. Ook in Dwars door Vlaanderen finishte Gilbert als tweede.

Zeven vluchters
Zeven vroege vluchters gaven de eerste helft van de eerste etappe kleur. De Belg Kenny De Ketele en de Fransman Brice Feillu gingen er met nog vijf anderen vandoor. Op zo'n 70 kilometer van de aankomst haalde het peloton het zevental terug.

Gilbert ging daarna met onder anderen zijn ploeggenoot Dries Devenyns en Durbridge in de aanval. Mede door de inspanningen van Devenyns en Gilbert slaagden de koplopers erin weg te blijven. Gilbert wist het harde werken uiteindelijk te belonen met een overwinning.

Hij betrok na afloop Devenyns nadrukkelijk in het succes. "Ik ben de hele ploeg dankbaar, maar vooral Dries. Ik heb deze zege voor een groot deel aan hem te danken."

Boy van Poppel was de beste Nederlander op de veertiende plaats. (ANP)