Juul Franssen in de rechtszaal
Juul Franssen in de rechtszaal - © ANP

Over twee weken uitspraak in zaak-Franssen

29 maart 2017
De rechtbank doet op 12 april uitspraak in de zaak die Juul Franssen heeft aangespannen tegen de judobond. De rechter hoopt echter dat beide partijen elkaar voor die datum alsnog gevonden hebben in een deal.

De judobond wil Franssen weren van internationale wedstrijden, omdat ze weigert te komen trainen op een centrale locatie in Papendal. De judoka spande daarop een kort geding aan.

De 27-jarige Franssen krijgt over drie jaar in Tokio waarschijnlijk een laatste kans op een olympische medaille. Maar de voormalige nummer vijf van de wereldranglijst in de klasse tot 63 kilo kan zich niet kwalificeren voor die Spelen, als ze niet mag verschijnen op internationale toernooien.

Geld
De judobond heeft centrale trainingen ingevoerd, omdat op de laatste Olympische Spelen en twee WK's slechts drie bronzen medailles werden gewonnen.

Franssen ziet zichzelf geen betere judoka worden door fulltime te trainen in Papendal. Verhuizen van studielocatie naar Arnhem kost haar niet alleen een extra studiejaar, maar ook veel geld.

Daarbij wil Franssen haar eigen trainers houden en snapt ze niet waarom de judobond wel meedenkt met Kim Polling en Noël van 't End, topjudoka´s die in Italië en Frankrijk wonen en maar af en toe naar Papendal komen.

België
Volgens Henry Bonnes is er voor Polling en Van 't End tot 1 september 2017 maatwerk gevonden. De directeur van de judobond verwacht dat beide judoka's daarna wel vaker in Papendal zijn. Hij benadrukte dat Franssen in Papendal kan oefenen onder goede trainers en hij wil ook haar studieproblemen verzachten.

Franssen krijgt van de judobond geen medewerking om op korte termijn bijvoorbeeld voor België uit te komen. Ze benadrukte dat haar topsportloopbaan om zeep is geholpen en in handen ligt van de rechter.

"Ik kan niet uitleggen hoe het voelt om nu alle toernooien te missen. Daarnaast heb ik geen inkomen meer van NOC*NSF, omdat mijn A-status is ontnomen. Ik heb zelfs geen auto meer. Alles is plotseling weg.'' (FOX Sports/ANP)