Tonny Vilhena en Mathias Pogba
Tonny Vilhena en Mathias Pogba - © Pro Shots

Vilhena: "Ik heb absoluut geen elleboog gegeven"

29 maart 2017
Tonny Vilhena heeft tegenover de beroepscommissie van de KNVB in Zeist aangegeven dat hij zijn tegenstander Mathias Pogba geen elleboog heeft gegeven.

De Feyenoord-middenvelder zei dat hij zich breed wilde maken tijdens een duw. De aanklager eist vier wedstrijden uitsluiting. De uitspraak is donderdagochtend om tien uur.

Geel
Scheidsrechter Danny Makkelie, die de leiding had over de wedstrijd tussen Sparta en Feyenoord was ook aanwezig. Hij zei dat hij het incident niet heeft waargenomen en daarom niet floot voor een overtreding.

Op basis van de beelden die woensdag werden getoond zou Makkelie geel geven en geen rood. Hij vindt de actie van Vilhena onbesuisd, maar niet buitensporig.

De aanklager vroeg aan het einde van zijn pleidooi of de commissie zijn eigen oordeel wil vellen en niet de getuigenis van Makkelie volgt. Volgens huisadvocaat van Feyenoord, Joris van Benthem, kan de beroepscommissie niet om die getuigenis heen.

Tape
Van Benthem gaf staand zijn visie op het incident: "Er is geen sprake van een gebalde vuist. De arm gaat naar beneden en komt op de schouder van Pogba. De tape om de pols van Vilhena is goed te zien. Door de tape schuurt dat en dat zou de wond hebben kunnen veroorzaakt."

Volgens Van Benthem is er ook geen sprake van een 'bebloed gezicht' zoals in de aanklacht van de tuchtcommissie van de KNVB staat, maar van 'slechts een snee'. "Kom eens in onze kleedkamer kijken, dan heeft iedereen schrammen, bloed en blauwe plekken."

Ook haalde Van Benthem het gesprek dat Willem van Hanegem met FOX Sports-verslaggever Milan van Dongen had aan. "Sommige meningen zijn belangrijker dan andere", aldus de advocaat.

Bewijs
Het bewijs voor een elleboog is volgens de aanklager van de KNVB de hoofdwond die Pogba in het duel opliep. Er is sprake van een elleboog, omdat hij zijn linkerarm als 'wapen' gebruikte.

Pogba heeft eerder in een schriftelijke verklaring aangegeven dat hij in zijn gezicht geraakt werd en pas na medische hulp verder kon met de wedstrijd.

Van Benthem vindt dat er onvoldoende bewijs is. Volgens hem is het gek dat Makkelie het niet heeft gezien, aangezien hij er bovenop stond. De verklaringen van Makkelie, Feyenoord en Sparta geven volgens Van Benthem aan dat er sprake is van een overtreding.

Verruimd
Maandag werd de strafeis tegen de international nog verruimd. In eerste instantie luidde de beschuldiging aan het adres van Vilhena slechts het uitdelen van een elleboogstoot. Daar is dus het slaan van een tegenstander aan toegevoegd.

Volgens de aanklager is dat, omdat het gaat om een stuk tussen de elleboog en de onderarm. Van Benthem zei woensdag dat die wijziging op de aanklacht eerder had gemoeten.

"Een aanklacht is nog niet eerder gewijzigd en Vilhena heeft zich nog niet kunnen verweren tegen slaan. Je moet gaan voor een elleboog, of voor slaan", aldus van Benthem. Hij pleitte er dan ook voor dat de wijzigingen in de aanklacht moesten worden geschrapt.

De aanklager gaf aan dat het geen fundamentele wijziging is en dat het daarom mag.

Kampioenschap
Tussen zijn vermeende vergrijp op 5 maart en de zitting van woensdag, kon de international wel meedoen tegen sc Heerenveen. Dat gebeurde niet zonder succes: hij maakte de winnende 1-2 tegen de Friezen.

Feyenoord speelt zondag De Klassieker tegen Ajax. Winnen de Rotterdammers van hun rivaal, dan is het kampioenschap praktisch een feit. (FOX Sports)

Tonny Vilhena in Zeist | FOXSports.NL

Ziyech smacht naar zege op Feyenoord

1 april 2017
Ziyech smacht naar zege op Feyenoord
Als Ajax zondag van Feyenoord weet te winnen, doet het niet alleen goede zaken in strijd om de titel. Ook helpen de Amsterdammers hun spelbepaler...

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4