Lasse Schöne (rechts) kijkt zijn doeltreffende vrije trap na
Lasse Schöne (rechts) kijkt zijn doeltreffende vrije trap na - © Pro Shots

Ajax houdt titeldroom levend met zege op Feyenoord

2 april 2017
De titelrace is nog niet beslist. Ajax naderde Feyenoord zondag tot op drie punten, door de koploper dik verdiend te kloppen in Amsterdam: 2-1.

De 51.000 gelukkigen die een kaartje voor De Klassieker hadden bemachtigd kwamen in de openingsfase ogen en oren tekort. Binnen een minuut liet Lasse Schöne de Arena ontploffen met een verwoestende vrije trap van een meter of dertig, die al zwabberend via de onderkant van de lat insloeg: 1-0.

Blessure Jørgensen
Het was in die fase vrouwen en kinderen eerst bij Feyenoord. Tot overmaat van ramp moesten de Rotterdammers na dertien minuten verder zonder Nicolai Jørgensen. De topscorer van de Eredivisie was in allerijl klaargestoomd voor de topper. Te snel, zo bleek.

Nicolai Jørgensen (rechts) moet al na dertien minuten naar de kant | Pro Shots

Ajax zette overal op het veld druk op de tegenstander, geheel volgens de filosofie van Cruijff-adept Peter Bosz. Opvallenderwijs waren de Amsterdammers ook feller en sterker in de duels dan Feyenoord, dat overdonderd oogde.

Primeur Neres
Tien minuten voor rust volgde daarvoor de beloning in de vorm van de 2-0. David Neres, die voor het eerst sinds zijn winterse komst in de basis begon, tikte geheel vrijstaand binnen bij de tweede paal op aangeven van Hakim Ziyech. Het was de eerste goal in de Eredivisie voor de Braziliaan.

David Neres viert zijn 2-0 | Pro Shots

In het begin van de tweede helft ging de Amsterdamse storm wat liggen, was Feyenoord af en toe dreigend, maar creëerde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst eigenlijk geen enkele échte kans.

En na een minuut of vijftien nam Ajax de touwtjes weer stevig in handen, met onder meer een - tweede - uitstekende kans voor Bertrand Traoré. De spits stuitte echter op Brad Jones.

Doelsaldo
Omdat Ajax mogelijkheden liet liggen en Michiel Kramer in blessuretijd zelfs nog de 2-1 maakte met een fraai schot van buiten de zestien, hield de thuisploeg een dubbel gevoel over aan de zege. Qua puntenaantal deed de ploeg van Bosz weliswaar goede zaken, maar qua doelsaldo lieten de hoofdstedelingen een fraaie kans liggen.

Giovanni van Bronckhorst (links) en Peter Bosz | Pro Shots

Feyenoord staat na zondag op +50, Ajax volgt met +40. Dat verschil had gezien de kansen veel kleiner kunnen - en misschien wel móéten - zijn. (FOX Sports)

Resterend programma Ajax
AZ thuis
N.E.C. uit
(Schalke 04 thuis)
sc Heerenveen thuis
(Schalke 04 uit)
PSV uit
Go Ahead Eagles thuis
Willem II uit 

Resterend programma Feyenoord
Go Ahead Eagles thuis
PEC uit
FC Utrecht thuis
Vitesse uit
Excelsior uit
Heracles Almelo thuis