Olivier Siegelaar wint Boat Race met Oxford
Olivier Siegelaar wint Boat Race met Oxford - © ANP

Olivier Siegelaar wint Boat Race met Oxford

2 april 2017
Olivier Siegelaar heeft zondag met de roeiploeg van Oxford de 163e editie van de prestigieuze Boat Race gewonnen.

Op het redelijk rustige water van de Theems eindigde de dertigjarige Nederlander met zijn zeven ploeggenoten ruim voor de boot van Cambridge in een tijd van 16 minuten en 59 seconden. Het is voor de tachtigste keer dat de winst in het jaarlijkse duel tussen de beide universiteiten naar Oxford gaat.

Siegelaar heeft een bijzondere overwinning op zijn palmares bijgeschreven, nadat hij vorig jaar met de Holland Acht in Rio de Janeiro al olympisch brons had gewonnen.

Nederlanders
Hij is de vijfde Nederlandse roeier die in Londen aan de start verscheen van de Boat Race. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) gingen hem bij Oxford voor. Jasper Holst (2015) was de enige Nederlander ooit in de lichtblauwe boot van Cambridge.

Siegelaar is tevens de derde Nederlandse winnaar. Alleen Eggenkamp en Hamburger (in 2009) wisten eerder hun deelname om te zetten in een zege.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst overtuigend naar Cambridge. De roeiploeg zette een nieuw record neer door na 18 minuten en 33 seconden over de finish te komen. Nog nooit was een vrouwenploeg onder de 19 minuten gedoken.

De studentes van Oxford kenden een desastreuze start en keken direct tegen een achterstand aan. Ze konden hun fout niet meer goedmaken. Cambridge zegevierde met een voorsprong van een halve minuut.

Aan de befaamde Boat Race ging zondag enige consternatie vooraf. In de buurt van het startpunt werd een dag eerder een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom nabij Putney Bridge kon zondagmiddag veilig verwijderd worden. (ANP)

Gerelateerd