NHL
NHL - © Pro Shots

IJshockeyers uit NHL ontbreken op Spelen

3 april 2017
IJshockeyers uit de Amerikaanse profcompetitie NHL kunnen volgend jaar niet meedoen aan het olympische toernooi in Zuid-Korea.

Het bestuur van de NHL besloot maandag bij het opstellen van het programma geen wedstrijdloze periode op te nemen in de tijd dat de Spelen in Pyeongchang bezig zijn.

Eigenaars van clubs uit de NHL zouden geld verliezen door de Spelen, omdat de competitie dan stilligt. De internationale ijshockeybond IIHF was bereid de reis- en verzekeringskosten te betalen voor spelers uit de NHL die volgend jaar deelnemen aan de Winterspelen.

De financiële tegemoetkoming was niet genoeg voor de bazen van de NHL. Het besluit om geen rekening te houden met de Olympische Spelen is definitief, zo verduidelijkten ze maandag. Het is voor het eerst sinds de Spelen van Nagano in 1998, dat de ijshockeysterren uit de NHL ontbreken.

Oneens
De spelers zelf zijn niet te spreken over de beslissing. “De ijshockeyers zijn buitengewoon teleurgesteld en het pertinent oneens met deze kortzichtige beslissing van de NHL”, staat in een verklaring van de spelersvakbond.

“Er ligt een unieke kans voor ons met de Spelen van 2018 en 2022, die allebei in Azië worden gehouden. De NHL kan wel denken dat het met deze beslissing het Internationaal Olympisch Comité of de spelers treft, maar het belemmert bovenal de groei van onze geweldige sport.” (FOX Sports/ANP)