Hans Mulder (rechts) in zijn tijd als speler van N.E.C.
Hans Mulder (rechts) in zijn tijd als speler van N.E.C. - © Pro Shots

Hans Mulder: "Wie mij benadert voor matchfixing, sla ik neer"

4 april 2017
Hans Mulder werd deze week in een adem genoemd met matchfixing. De 29-jarige middenvelder bleek voor een club in de Spaanse tweede divisie te spelen, Eldense, waar sommige spelers wedstrijden verkochten. De oud-voetballer van onder meer RKC Waalwijk en N.E.C. doet zijn verhaal.

"Twee weken geleden, dus nog voor de 12-0 tegen Barcelona B, speelden we tegen Cornellà. Ik was er niet bij, want ik had last van mijn enkel. Een dag later hoorde ik voor de training enkele ploeggenoten met elkaar praten. Tegenstanders hadden tegen ze gezegd, dat ze 'niet zo hard moesten rennen, want jullie waren toch op de hoogte?'. Maar ze wisten van niets. Nu vallen dingen op z'n plek..."

"Cornellà stond in blessuretijd met 3-1 voor. Toch bleven ze vrije trappen en ingooien snel nemen en aanvallen als gekken. Bleek dat ze hadden afgesproken dat ze met 4-1 van ons zouden winnen. Twee ploeggenoten van me zijn na afloop bij de tegenstander in de kleedkamer geweest om te vragen wat er aan de hand was. Toen zeiden ze nogmaals: 'spelers van jullie zouden moeten weten wat er moest gebeuren'."

Schaamte
"Daarna hebben we samen gezeten. Spelers, bestuur, staf van Eldense. Niemand wist er zogenaamd van. Toen concludeerden we maar dat het alleen bij de tegenstander leefde. Maar toen kwam Barcelona-uit..."

"De nummer één tegen de nummer laatst en Barcelona scoort dit seizoen het vaakst, terwijl wij de meeste doelpunten tegen kregen. Dus we wisten dat we het lastig zouden krijgen. Maar 12-0... Tijdens de wedstrijd schrok ik me kapot. Uit de eerste acht aanvallen van Barcelona vielen acht doelpunten."

"Ik, ik schaamde me zo... Ik dacht echt: ik stap van het veld af. Als ik druk zette, was ik alleen. Als ik een bal kwijt wilde, bood bijna niemand zich aan, haast iedereen speelde verstoppertje. In de rust stormde onze president de kleedkamer binnen, hij wilde op de vuist met de trainer. Toen moest de tweede helft nog beginnen..."

"Het publiek schold ons uit voor lafaards. 'Jullie spelen met jullie carrières, wie laat zich nou omkopen?'. De gehele tweede helft werd er niet gewisseld, omdat de reserves niet wilden invallen."

"Na afloop werd alles duidelijk. Een van onze wisselspelers had WhatsApp-gesprekjes gezien van drie, vier spelers uit ons team die waren omgekocht. Er werden namen genoemd, het bewijs was er. Er ontstond bijna een knokpartij."

"Ik heb vervolgens mijn zaakwaarnemer gebeld: 'Ik wil weg hier, het is klaar voor me'. Ik wil er niets mee te maken hebben en heb er ook niets mee te maken."

Slechte keeper
"Of ik ooit iets gemerkt heb? Ik wist heus wel dat we geen geweldig team hadden. Sommige spelers waren dramatisch. Mijn zoontje van zes is beter. We stonden niet voor niets onderaan."

"Onze keeper bijvoorbeeld. We hadden er drie, maar de slechtste speelde. Altijd. Ik vroeg aan de trainer (die nu opgepakt is, red.): 'waarom wissel je hem niet? Hij kost ons punten en doelpunten'. Ik kreeg toen als antwoord dat hij de zoon was van een Italiaanse geldschieter. Dat hij daarom móest spelen. Dan denk je nog: 'tsja, soms werkt het zo bij clubs'. Maar het blijkt allemaal anders te liggen."

"Het is verschrikkelijk voor de jongens die niet weg kunnen bij Eldense, die afhankelijk zijn van een salaris. Met mij komt het wel goed, ik heb al een prima reputatie opgebouwd. Ja, ik zit er midden in, maar heb er totaal niets mee. Wie mij benadert voor matchfixing, sla ik neer. Ik ben veel liever een slechte voetballer, dan een valsspeler, een corrupte speler."

"Of het op meerdere plekken gebeurt, zonder dat je het door hebt? Dat denk ik wel ja. Zelfs in Nederland. Als dit nooit in het nieuws was gekomen, had ik gedacht: 'Barça was gewoon goed, wij waren ontzettend slecht'. Maar nu ik het van dichtbij heb meegemaakt, vraag ik me af of ik naïef ben, of dat het veel vaker gebeurt zonder dat je het ooit ontdekt." (FOX Sports)