Marcel Kittel
Marcel Kittel - © Pro Shots

Kittel wint Scheldeprijs voor de vijfde keer

5 april 2017
De Duitser Marcel Kittel heeft voor de vijfde maal de Scheldeprijs gewonnen. De sprinter van Quick-Step was na 202 kilometer de snelste in de semi-klassieker die finishte in het Belgische Schoten.

In een door een grote val ontsierde massasprint bleef hij met een machtig eindschot de Italiaan Elia Viviani en de Fransman Nacer Bouhanni voor.

Na 25 kilometer kreeg een groepje van zeven man de zegen van het peloton, de Nederlander Pim Ligthart zat mee in de kopgroep. Op 20 kilometer van de streep werd de groep weer opgeslokt door het peloton en reed het pact gezamenlijk naar de eindstreep.

Valpartij
Op vier kilometer voor het einde zorgde een grote valpartij voorin het peloton voor consternatie. Kittel ontsnapte, de Duitse favoriet André Greipel werd gehinderd. De Nederlander Dylan Groenewegen lag op de grond.

Uiteindelijk was Kittel met een fietslengte de snelste. Sebastian Langeveld kwam als zevende over de streep en is daarmee de beste Nederlander. "Wat een record hè, het voelt hier een beetje als mijn woonkamer", reageerde Kittel op zijn vijfde zege.

Tom Boonen
De Duitser had dit jaar een luxeknecht in de Belg Tom Boonen. "Het is een droom voor mij om met Boonen samen de winst te pakken. Hij zei nog tegen mij: 'ik ben jouw hulp en ga ervoor zorgen dat jij gaat winnen'. Dat toont de ware sportman", jubelde Kittel.

De Scheldeprijs was de laatste wedstrijd in België voor Boonen. Komende zondag, bij de koers Parijs-Roubaix, stapt Boonen voor het laatste op als profwielrenner.(FOX Sports/ANP)