Gouden Elftal
Gouden Elftal - © Pro Shots

FOX Sports maakt Gouden Elftal bekend

15 april 2017
In de afgelopen weken hebben bijna 300.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favorieten voor het Gouden Elftal in 60 jaar Eredivisie. FOX Sports kan aan de hand van de winnaars de volgende basisopstelling bekendmaken.

Doelman: Eddy Pieters Graafland
De specialiteit van deze oud-sluitpost van Ajax en Feyenoord was het keren van strafschoppen. Hiertoe hield hij in een notitieboekje van alle potentiële penaltynemers de favoriete hoeken bij. De keeper won met de Rotterdammers in 1970 de Europa Cup I. De keeper eindigde met ruim 16.000 stemmen net boven Edwin van der Sar, die 15.500 stemmen ontving.

Rechtsachter: Ben Wijnstekers
Deze Feyenoord-verdediger was jarenlang een vaste waarde in de achterhoede van de Rotterdammers. De mandekker speelde tussen 1976 en 1988 419 duels in het eerste en won met Feyenoord in 1984 het landskampioenschap. Wijnstekers ontving meer dan 20.000 stemmen.

Centrale verdediger (rechts): Rinus Israel
‘IJzeren Rinus’ dankt zijn bijnaam aan zijn bikkelharde tackles. Israel beleefde zijn grootste successen in het shirt van Feyenoord, waarmee hij onder meer drie keer een landskampioenschap, eenmaal de KNVB beker, de Europa Cup I en de UEFA Cup won.

Centrale verdediger (links): Frank Rijkaard
Frank Edmundo Rijkaard debuteerde onder Leo Beenhakker in 1980 in het eerste van Ajax. Deze veelzijdige speler werd met de Amsterdammers vijf keer landskampioen en won in 1995 de Champions League. Rijkaard laat met 6.000 stemmen 'concurrenten' Jaap Stam en Alex ver achter zich.

Linksachter: Giovanni van Bronckhorst
Giovanni van Bronckhorst ontving ruim 25.000 stemmen en speelde in totaal 240 wedstrijden in het shirt van Feyenoord, maar maakte later furore bij clubs als Arsenal en FC Barcelona. Tegenwoordig is de 106-voudig international hoofdtrainer van de Rotterdammers.

Rechtshalf: Wim Jansen
’Stille Willem’ was vijftien seizoenen lang te bewonderen in het tenue van Feyenoord. In de havenstad boekte hij grote successen zoals de Europa Cup I-winst in 1970. Jansen sloot zijn carrière af bij aartsrivaal Ajax. 

Centrale middenvelder: Johan Cruijff
Door vele voetbalfans gezien als de beste voetballer aller tijden. Het orakel van Betondorp werd drie keer verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar en won met Ajax maar liefst acht keer de landstitel en driemaal de Europa Cup I. De eeuwige nummer 14 won overtuigend met ruim 15.000 stemmen.

Linkshalf: Willem van Hanegem
Willem van Hanegem behoort tot de beste voetballers die Nederland gekend heeft. ‘De Kromme’ won met Feyenoord in 1970 de Wereldbeker én de Europacup I en vier jaar later de UEFA Cup. Van Hanegem speelde ook 52 interlands voor het Nederlands elftal. 

Rechtsbuiten: Ruud Gullit
Ruud Gullit was onderdeel van de zogenaamde 'gouden generatie' die in 1988 Europees kampioen werd. De tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar speelde in de Eredivisie voor HFC Haarlem, Feyenoord en PSV.

Spits: Ruud Geels
Als vijfvoudig topscorer van de Eredivisie had menig verdediger het lastig tegenover Ruud Geels. De aanvaller sleet vele clubs, maar beleefde zijn grootste succes met Feyenoord waar hij in 1970 de Europa Cup I mee won.

Linksbuiten: Coen Moulijn
Mister Feyenoord speelde tussen 1955 en 1970 voor de club uit de havenstad. Met de Rotterdammers won hij onder meer vijfmaal de landstitel, een keer de Europa Cup I en de Wereldbeker voor clubteams.

Coach: Ernst Happel
Ernst Franz Hermann Happel was in Nederland trainer van ADO Den Haag en Feyenoord. De Oostenrijkse oefenmeester ging met Feyenoord de geschiedenisboeken in als eerste Nederlandse ploeg die een Europese titel behaalde. (FOX Sports)