Samenvatting Ajax - sc Heerenveen

Winnend Ajax houdt titelrace spannend

16 april 2017
Ajax blijft Feyenoord in de nek hijgen. De Amsterdammers omzeilden de klip sc Heerenveen door met 5-1 te zegevieren.

Daardoor blijft het gat met de koploper, die eerder op zondag FC Utrecht versloeg, slechts een punt. Drie speelrondes resteren nog in de Eredivisie.

Ajax, met de teruggekeerde Kasper Dolberg en Lasse Schöne in de basis en zonder de geblesseerde Daley Sinkgraven, sloeg in de beginfase de schrik om het hart.

Reza Ghoochannejhad bracht de Friezen al na negen minuten aan de leiding, op aangeven van Sam Larsson. In de minuten die volgden bleef het chaotisch verdedigende Ajax erger leed bespaard.

Pas toen Ajax de 1-1 aantekende – Nick Viergever verlengde een kopbal van Davinson Sánchez – draaiden de rollen om. De thuisploeg denderde door en liep nog voor de pauze uit tegen het dolende sc Heerenveen.

De Ligt trefzeker
Eerst stoomde Matthijs de Ligt, vervanger van Sinkgraven, op en via een combinatie met Dolberg rondde de centrale verdediger bekwaam af. Davy Klaassen maakte er vervolgens 3-1 van.

Ook na de onderbreking domineerde Ajax, met debutant Deyovaisio Zeefuik als invaller. Het voegde nog twee treffers toe aan het totaal. Nadat Hakim Ziyech de paal raakte met een vrije trap werd Dolberg kort daarop in de zestien gevloerd door Morten Thorsby.

De spits ging zelf achter de bal staan, knalde de bal tegen de touwen en werd meteen daarna naar de kant gehaald. In de slotfase bepaalde David Neres de eindstand op 5-1 door keeper Erwin Mulder te omspelen en te scoren.

Zo blijft de titelrace in de Eredivisie ongekend spannend. Ajax gaat komende zondag op bezoek bij PSV, terwijl Feyenoord afreist naar Arnhem voor de uitwedstrijd tegen Vitesse. (FOX Sports)