Richel Hogenkamp
Richel Hogenkamp - © ANP

Hogenkamp bezorgt Oranje overwinning in Fed Cup

23 april 2017
De Nederlandse tennissters hebben zich zondag gehandhaafd in de wereldgroep van de Fed Cup. Richèl Hogenkamp bracht Oranje het beslissende punt in de ontmoeting met Slowakije: 3-1.

In haar tweede enkelspelpartij revancheerde ze zich voor haar desastreus verlopen openingspartij tegen Jana Cepelova (3-6, 2-6). Ze was zondag in twee sets wel Kristina Kucova de baas: 7-5, 6-4.

De partij ging lange tijd gelijk op. Bij 5-5 in de eerste set brak Hogenkamp uiteindelijk de service van Kucova en had aan die voorsprong genoeg om de set binnen te halen.

De Slowaakse liep daarop in het tweede bedrijf uit naar een 3-1 voorsprong, maar de Doetinchemse, de nummer 136 van de wereld, knokte zich terug naar 3-3. Ze pakte tevens de derde game op rij en kon bij 5-4 serveren voor de winst.

Eerder op de dag had Kiki Bertens Nederland op voorsprong gezet door ook haar tweede enkelspelpartij te winnen. De 25-jarige kopvrouw van Oranje zette Cepelova met gemak in twee sets opzij: 6-3, 6-3. Bertens was slagvaardig in de eerste set en liep in het tweede bedrijf meteen uit naar een 3-1 voorsprong.

Niet doordrukken
Op eigen service kon ze echter niet doordrukken en ze liet Cepelova zelfs terugkomen tot 3-3. Daarna herpakte de nummer twintig van de mondiale lijst zich en kon de wedstrijd bij 5-3 uitserveren.

Zaterdag had de Wateringse in Bratislava ook al Rebecca Sramkova verslagen (6-1, 6-3). De geblesseerde kopvrouw van Slowakije Dominika Cibulkova, de nummer vier van de wereld, bekeek de ontmoeting tussen Nederland en Slowakije vanaf de tribune.

De ontmoeting eindigde met het dubbelspel, dat enkel nog voor de vorm werd gespeeld, tussen Cindy Burger/Arantxa Rus en Daniela Hantuchova/Sramkova. Door opgave van Nederland na slechts drie games te hebben gespeeld (1-2) kwam de stand in het duel op 3-2 voor Oranje.

Nederland moest play-offs spelen nadat het in februari verloor van Wit-Rusland. Dat land plaatste zich zondag voor de finale van de Fed Cup. (FOX Sports/ANP)

Wit-Rusland naar finale Fed Cup

23 april 2017
Wit-Rusland naar finale Fed Cup
Wit-Rusland heeft zich zondag als eerste land geplaatst voor de finale van de Fed Cup. Arina Sabalenka besliste de ontmoeting met Zwitserland...