AZ wint de beker in 2013
AZ wint de beker in 2013 - © FOXSports.NL

De bekerfinale in acht opvallende feiten

30 april 2017
Het kan het je amper zijn ontgaan: Vitesse en AZ strijden zondag om de KNVB Beker. FOX Sports zet de opmerkelijkste finalecijfers op een rijtje.

1
We trappen af met een quizvraagje. Wat is het enige team dat ooit een Gatorade Cup won? Het antwoord zullen we niet meteen prijsgeven. Feit is wel dat de welbekende Dennenappel maar een keer de naam van het sportdrankje meekreeg. Hint: de Gatorade Cup was de opvolger van de Amstel Cup en de voorloper van de huidige KNVB Beker.

2
Maar twee minuten had levende legende Romário de Souza Faria in 1989 nodig om de score te openen in een bekerfinale. Uiteraard deed de Braziliaan dit in het shirt van PSV. Mede door de bliksemsnelle goal van O Baixinho (Het Kleintje) werd FC Groningen met 4-1 verslagen. Overigens was niet Romário, maar Juul Ellerman destijds de man van de wedstrijd, door twee keer te scoren.

Romário | FOXSports.NL

3
Het is wat overdreven om van een syndroom te spreken. Maar het is wel kraakhelder dat bekerfinales en Vitesse nog geen geweldige combinatie vormen. In 1912, 1927 en 1990 stonden de Arnhemmers in de eindstrijd. Achtereenvolgens waren Haarlem, VUC – uit Den Haag – en PSV te sterk. De finale tegen de Eindhovenaren was een memorabele voor huidig AZ-trainer John van den Brom. Hij miste in blessuretijd een strafschop.

4
In tegenstelling tot Vitesse, heeft AZ wel een fraai trackrecord in bekerfinales. Liefst vier van de vijf keer dat de Alkmaarders om de hoofdprijs speelden, was het prijs. In 1978, 1981, 1982 en 2013 ging AZ als bekerwinnaar de boeken in. Alleen in 2007 verloren de Noord-Hollanders de finale, van Ajax. De Amsterdammers hadden strafschoppen nodig om AZ te kloppen, na 120 minuten stond het 1-1.

Jozy Altidore viert de 2-0 in 2013 | Pro Shots

4
Inderdaad, nog een vier. Want de naam van Wim Groenendijk mag niet ontbreken tussen deze feitjes. Het is al een tijdje geleden dat de voormalige aanvaller van Feijenoord – inderdaad, toen nog met een lange ij - naam maakte. De eenmalige international werd in de bekerfinale van 1935 de held van Rotterdam door vier keer te scoren tijdens de 5-2 zege op HVV Helmond.

5
Voor alweer de vijfde keer in het huidige millennium gaat de bekerfinale tussen twee teams die niet tot de traditionele top drie behoren. De laatste keer dat Ajax, PSV en Feyenoord in de eindstrijd ontbraken, stonden PEC Zwolle en FC Groningen tegenover elkaar. AZ en Vitesse troffen elkaar pas één keer eerder in de beker. In het seizoen 2000/2001 won Vitesse dat ene onderonsje, met 2-1.

FC Groningen verslaat PEC | FOXSports.NL


18
Ajax is verreweg de club met de meeste Dennenappels in de prijzenkast. Liefst achttien keer belandde de cup in handen van de Amsterdammers. Feyenoord en PSV (twaalf en negen bekerzeges) volgen op gepaste afstand. AZ is de nummer vier op dit lijstje met, zoals eerder gemeld, vier bekers. Ook het Haagse Quick won de beker vier keer, al gebeurde dat bijna een eeuw terug (tussen 1909 en 1916) en twee keer met het tweede (!) team.

1899
Het jaar waarin de allereerste bekerfinale werd afgewerkt. Het Amsterdamse RAP nam het hierin op tegen HVV uit Den Haag. Landskampioen RAP won, met 1-0 dankzij een doelpunt in de verlenging. Toen al vond de eindstrijd plaats op neutrale grond, in Heemstede. (FOX Sports)
 

Antwoord: Ajax was de eerste en enige winnaar van de Gatorade Cup, in 2006.