Serena Williams
Serena Williams - © Pro Shots

Williams neemt stelling tegen 'racistische' Nastase

24 april 2017
Serena Williams heeft maandag in een emotionele verklaring openlijk stelling genomen tegen de Roemeense oud-tennisser Ilie Nastase.

De huidige nummer één van de wereld noemde de recente uitspraken van de voormalige majorwinnaar over haar ongeboren kind 'racistisch'.

De 35-jarige Amerikaanse, die door haar zwangerschap dit jaar niet meer in actie komt, bood haar volledige steun en medewerking aan het onderzoek van de internationale tennisfederatie (ITF) naar het verbale wangedrag van de zeventigjarige Roemeen aan.

In opspraak
Nastase kwam als captain van het Fed Cupteam van zijn land in de afgelopen week in opspraak. Hij maakte onder meer een kwalijke opmerking over Williams. "Laten we maar zien welke kleur de baby heeft. Chocolade met melk?"

Tijdens het duel met Groot-Brittannië ging Nastase opnieuw zwaar in de fout. Hij beledigde de umpire, de Britse captain Anne Keothavong en speelster Johanna Konta. De scheldende Nastase werd het stadion uitgezet en is inmiddels voorlopig geschorst.

'Racistische opmerkingen'
"Het stelt me teleur om te weten dat we leven in een samenleving waar mensen zoals Ilie Nastase dergelijke racistische opmerkingen kunnen maken tegen mijzelf en mijn ongeboren kind", betoogde Williams, 23-voudig majorwinnares.

"Ik heb het al een keer gezegd en ik zeg het nogmaals, deze wereld is zo ver gekomen, maar voorlopig moeten we nog veel verder gaan. Ja, we hebben veel barrières genomen, maar we zullen er nog veel meer moeten nemen."

"Dit of iets anders zal me niet verhinderen om liefde, licht en positiviteit te stoppen in alles wat ik doe. Ik zal het voortouw blijven nemen en opkomen voor wat goed is." (ANP)