Het Johan Cruijff Stadion
Het Johan Cruijff Stadion - © FOXSports.NL

Thuishaven Ajax gaat Johan Cruijff Arena heten

25 april 2017
Het stadion waarin Ajax zijn thuiswedstrijden afwerkt, gaat de Johan Cruijff Arena heten.

Dat zijn het bestuur van de Amsterdam Arena (Stadion Amsterdam), de directie van AFC Ajax NV en de burgemeester en wethouders Sport en Deelneming van de gemeente Amsterdam overeengekomen. Het nieuws komt op de dag dat Johan Cruijff zeventig zou zijn geworden. Hij stierf op 24 maart 2016.

Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven, staat in een verklaring. Zoon Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten 'verheugd en vereerd te zijn met de intentieovereenkomst om de naam te wijzigen'.

Toestemming
Binnen zes maanden worden de afspraken in een definitief contract voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van de Stadion Amsterdam en Ajax.

Na de dood van de voetballegende tekenden tienduizenden mensen al een petitie om het stadion, de thuisbasis van Ajax, naar Cruijff te vernoemen. Ook de gemeente Amsterdam sprak zich hiervoor meteen uit. De directeur van de Amsterdam Arena gaf daags na het overlijden eveneens aan de mogelijkheid voor een naamsverandering serieus te willen bekijken.

Toch duurde het nog even voordat het zover was. Zo moesten niet alleen de nabestaanden toestemming geven, maar ook de aandeelhouders en de acht grote 'founders' Philips, Bouwcombinatie Stadion Amsterdam, Grolsch Bierbrouwerij, KPN, RAI, ABN AMRO Bank, Coca Cola en de Nederlandse Staatsloterij. (FOX Sports/ANP)