AZ-spelers Adam Maher en Jozy Altidore vieren de bekerwinst in 2013
AZ-spelers Adam Maher en Jozy Altidore vieren de bekerwinst in 2013 - © Pro Shots

Bekerprestaties AZ jaloersmakend voor Vitesse

29 april 2017
Vitesse en AZ maken zich op voor dé apotheose van het bekerseizoen. Zondag staan de twee clubs tegenover elkaar in De Kuip. Maar hoe verging het hen in eerdere bekerfinales?

De laatste keer dat Vitesse aantrad in de eindstrijd van het bekertoernooi was in het seizoen 1989/1990. PSV was de tegenstander. De ploeg uit Eindhoven kwam al vroeg op een 0-1 voorsprong en lang leek het erop dat dit ook de eindstand zou worden.

Vlak voor tijd kregen de Arnhemmers via een strafschop nog een uitgelezen kans om een verlenging af te dwingen. John van den Brom, nu trainer bij opponent AZ, zag zijn inzet echter gekeerd worden door keeper Hans van Breukelen. Hierdoor gingen de Eindhovenaren er met de winst vandoor.

In 1912 en 1927 bereikte Vitesse ook de finale van het bekertoernooi. Maar ook toen was het geluk niet aan de zijde van de Arnhemmers, Haarlem en het Haagse VUC bleken te sterk.

Succesvol AZ
AZ heeft een succesvoller verleden als het gaat om spelen van nationale bekerfinales. De club uit Alkmaar bereikte in totaal vijf keer de eindstrijd. Slechts één keer gingen de Noord-Hollanders in het zicht van de haven ten onder. In het seizoen 2006/2007 ging Ajax er na strafschoppen met ‘De Dennenappel’ vandoor.

De laatste keer dat AZ in de finale stond was op 9 mei 2013, toen PSV met 2-1 werd verslagen. Iemand die zich dat duel nog goed zal herinneren is Mattias Johansson. De AZ-verdediger is de enige speler in de huidige selectie die minuten maakte in die gewonnen finale. (FOX Sports)