Danny Makkelie leidt zondag de bekerfinale
Danny Makkelie leidt zondag de bekerfinale - © Pro Shots

Doellijntechnologie én videoref in finale KNVB Beker

27 april 2017
Bij de bekerfinale tussen Vitesse en AZ wordt zondag gebruik gemaakt van zowel doellijntechnologie als de videoscheidsrechter.

De KNVB meldt daarmee de eerste voetbalbond te zijn die in een officiële wedstrijd gebruik maakt van beide hulpmiddelen.

Tot dusverre was het zo dat bij duels waar de scheidsrechter hulp kreeg van de techniek, dat gebeurde door doellijntechnologie óf de videoscheidsrechter.

"Als bestuurders hebben wij onze verantwoordelijkheid om voetbal eerlijker te maken en de scheidsrechter te helpen met de middelen die ons anno 2017 ter beschikking staan", aldus Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal bij de KNVB.

Bij het systeem van doellijntechnologie krijgt de scheidsrechter op zijn horloge de melding als de bal de doellijn helemaal gepasseerd is. Dat gebeurde dit seizoen bijvoorbeeld in de topper tussen Feyenoord en PSV. Het systeem hing eerst een tijd in de Amsterdam ArenA en daarna in De Kuip.

Strafschop teruggedraaid
De videoscheidsrechter houdt in dat, naast de scheidsrechter op het veld, een arbiter meekijkt op een scherm en beelden snel terug kan zien. Die videoref staat in contact met de scheidsrechter op het veld en ondersteunt hem. Zo werd dit seizoen in het bekertoernooi al eens een aan FC Utrecht gegeven strafschop (tegen Cambuur) teruggedraaid, omdat op de beelden te zien was dat er geen overtreding was gemaakt.

De FIFA maakte woensdag bekend volgend jaar bij het WK de videoscheidsrechter in te zetten. "We hebben vooralsnog alleen maar positieve reacties over het systeem gehoord. Om die reden zijn we tot dit besluit gekomen", zei voorzitter Gianni Infantino.

De Jong is blij met de woorden van de FIFA-baas: "Zijn uitspraken sluiten naadloos aan op de ambitie van de KNVB." (ANP)