Samenvatting AZ - Vitesse

Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse allereerste hoofdprijs

30 april 2017
Vitesse heeft voor de eerste keer in zijn 125-jarige bestaan een hoofdprijs gepakt. Dankzij twee late treffers van Ricky van Wolfswinkel wonnen de Arnhemmers in de finale van de KNVB Beker van AZ, 0-2.

Van Wolfswinkel had zich nog amper laten zien in de bekerfinale, tot de tachtigste minuut aanbrak. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van Milot Rashica, die zijn topscorer op maat bediende. De spits, die er in de competitie al achttien maakte, kopte de 0-1 binnen. Het was pas zijn eerste doelpoging van de wedstrijd.

Niet alleen zette Van Wolfswinkel Vitesse uit het niets op voorsprong, ook zorgde hij voor een beslissing. Dat deed de goalgetter acht minuten na zijn openingsgoal, waardoor de 0-2 een feit was. Daarmee leverde ook doelpoging twee van Van Wolfswinkel een treffer op.

Weinig hoogtepunten
De dubbelslag van Van Wolfwinkel zorgde voor een interessant slot van een erg saai duel. Derrick Luckassen zorgde vroeg in de wedstrijd voor een van de weinige hoogtepunten, toen de middenvelder van AZ een vrije trap op de lat draaide. 

De Alkmaarders zagen hun goede eerste half uur niet beloond worden met een openingsgoal. Het was Vitesse dat, pas in de tweede helft, voor het eerst een bal tussen de palen schoot. Tim Krul stond echter een treffer van Nathan in de weg.

Het duel leek uit te draaien op een verlenging, maar dankzij de individuele klasse van Van Wolfswinkel sloot Vitesse voor de eerste keer een bekerfinale winnend af. De Gelderse ploeg verloor in 1912, 1927 en 1990 de eindstrijd om de welbekende Dennenappel. (FOX Sports)