Jefferson Farfán
Jefferson Farfán - © ANP

Dinsdag LIVE: Eredivisie-reünie bij Russische bekerfinale

2 mei 2017
De Russische beker nadert dinsdag zijn ontknoping met de finale tussen Lokomotiv Moskou en FK Oeral. Het blijkt een competitieve reünie tussen voormalige blikvangers én toptalenten uit de Eredivisie.

Lokomotiv Moskou, de club van Russische spoorwegmedewerkers, is met zes bekertitels geen onbekende op dit podium. Helemaal voorin de Stoomlocomotief staan twee ervaren aanvallers, die voor herkenning zorgen bij de Nederlandse voetbalfan.

Voormalig Eredivisie-spelers Ari (AZ) en Jefferson Farfán (PSV) waren tien jaar geleden actief in Nederland. Tegenwoordig vormen de Zuid-Amerikanen het aanvalsduo van de nummer acht van Rusland. 

Door de wol geverfd
De 32-jarige Ari speelde onder leiding van onder anderen Louis van Gaal 63 wedstrijden voor AZ. De Braziliaanse spits reisde vervolgens door Rusland en belandde via Spartak Moskou en FC Krasnodar uiteindelijk bij Lokomotiv Moskou. Daar maakte de behendige aanvaller in acht wedstrijden vier doelpunten. Een beter gemiddelde dan zijn collega-aanvaller Farfán. 

De voormalig publiekslieveling van PSV scoorde tussen 2004 en 2009 aan de lopende band (62 keer) voor de Eindhovense club. Na een avontuur bij Schalke 04 en ontbinding van zijn lucratieve contract bij Al Jazira (Verenigde Arabische Emiraten) koos de clubloze aanvaller voor een avontuur in Moskou. Daar heeft de Peruaan met één doelpunt uit zes wedstrijden nog niet weten te overtuigen. 

Jefferson Farfan (links) kwam van 2008 tot 2015 uit voor Schalke 04 | Pro Shots

Voormalig toptalenten
FK Oeral, nummer elf van de Russische competitie, heeft twee minder-ervaren Eredivisie-producten onder contract staan. Edgar Manucharyan (voormalig Ajacied) en Giorgi Chanturia (voormalig Vitesse-speler) prijkten vroeger op menig scoutingsrapport. Tijden en statussen veranderen, want beide pingeldozen werden transfervrij opgepikt door de Russische middenmoter. 

Edgar Manucharyan (midden) viert zijn 2-0 met Wesley Sneijder tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen Austria Wien (november 2016) | ANP

Manucharyan kwam in 2011 naar de Russische middenmotor. Sindsdien werd de aanvaller verhuurd aan zijn jeugdclub Pyunik Erewan en het Thaise Ratchaburi FC. De 30-jarige aanvaller is bezig aan zijn vijfde seizoen en de finale wordt zijn 99ste wedstrijd in het oranje-zwarte shirt van Ural Yekatarineburg.

Giorgi Chanturia (rechts) in het shirt van Vitesse tijdens het seizoen 2011/2012 | Pro Shots

Chanturia kwam in 2016 over van MSV Duisburg. Typ zijn naam in op YouTube en internet-hits als 'De Georgische Messi' schieten als paddenstoelen uit de grond. In het Russische bekertoernooi laat het jeugdproduct van FC Barcelona met twee doelpunten in twee wedstrijden af en toe een vleugje genialiteit zien. Helaas voor hem en zijn club kan de 24-jarige Armeen deze klasse, door een knieband-blessure, niet laten zien in de finale. (FOX Sports)

De Poolse bekerfinale tussen Lech Poznan en Arka Gdynia zie je dinsdag om 16.00 uur op FOX Sports 6

De Russische bekerfinale tussen Lokomotiv Moskou en FK Oeral zie je dinsdag om 17.45 uur op FOX Sports 2