Davy Klaassen schiet een penalty binnen
Davy Klaassen schiet een penalty binnen - © Pro Shots

UEFA test nieuwe opzet schafschoppenserie

3 mei 2017
Op het EK voor voetballers Onder 19 gaat de Europese voetbalbond UEFA een nieuwe opzet van de strafschoppenserie testen.

Deze is vergelijkbaar met de tiebreak in het tennis, waarin een speler begint met één opslag waarna beide spelers om en om twee keer serveren.

Volgens onderzoek heeft in de huidige vorm, waarin teams om en om een strafschop nemen om een beslissing te forceren, het team dat aan de serie begint een kans van 60 procent om deze te winnen.

Dit zou komen door de mentale druk bij de nemers van iedere tweede strafschop. Dat is niet naar de wens van de internationale spelregelcommissie IFAB.

Mochten wedstrijden op het jeugdkampioenschap, dat woensdag in Kroatië begint, onbeslist eindigen, dan nemen beide ploegen nog steeds vijf strafschoppen, maar wijzigt de volgorde.

Het ene team begint met één strafschop, waarna het andere team de tweede en derde strafschop neemt. Strafschop vier en vijf zijn weer voor het eerste team en dat gaat zo door, totdat het andere team eindigt met de tiende strafschop.

De opzet, bekend onder de naam ABBA, wordt ook uitgeprobeerd bij het EK voor meisjes tot zeventien jaar, dat dinsdag in Tsjechië begon. (ANP)

Gerelateerd