Juul Franssen in de rechtszaal
Juul Franssen in de rechtszaal - © ANP

Rechtbank: Franssen terug in judoselectie

3 mei 2017
De Judo Bond Nederland (JBN) mag Juul Franssen niet langer uitsluiten van internationale wedstrijden.

Daarnaast moet de international per direct weer worden opgenomen in de nationale selectie. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de sportvrouw had aangespannen tegen de bond.

Het uitsluiten van deelname aan internationale toernooien betekent in feite het einde van de topsportcarrière van Franssen. Dat gaat de rechtbank te ver.

'Maatwerkoplossing'
Bovendien heeft de bond met twee andere judoka's afwijkende afspraken gemaakt. "De bond heeft geen steekhoudende argumenten aangevoerd, waarom dat met Franssen niet kan", oordeelde de rechter.

Hij vindt dat JBN tot een 'maatwerkoplossing' moet komen met Franssen, waardoor zij zich met haar eigen trainers kan voorbereiden op de Olympische Spelen.

"Met haar trainers in Rotterdam heeft zij een vertrouwensband opgebouwd. Franssen is de beste Nederlandse judoka in de categorie tot 63 kilogram. Zij is de zesde op de wereldranglijst. Zij heeft zelf deze positie bereikt, in de oude situatie. Er zijn geen aanwijzingen dat het in de nieuwe situatie beter zou gaan", beargumenteerde de rechter.

Verplicht?
Wel moet de sportvrouw zich zoveel mogelijk aan de centrale afspraken houden. Ze hoeft niet standaard op de centrale locatie in Papendal, maar wel zoveel mogelijk in Arnhem komen trainen.

Franssen en de bond waren in conflict nadat de bond alle judoka's in Nederland had verplicht om te gaan trainen op Papendal. Franssen wil met haar eigen trainer blijven werken in Rotterdam, de stad waar ze ook woont en studeert.

Omdat de judoka weigerde om naar Arnhem te verhuizen, besloot de bond haar uit te sluiten van deelname aan internationale wedstrijden. Franssen raakte bovendien haar A-status van NOC*NSF kwijt.

Inconsequent?
Franssen is enorm opgelucht. "De afgelopen vijf maanden zijn niet makkelijk geweest. Het heeft mij veel energie gekost. Morgen gaat de focus weer op topsport en de koers naar Tokio. Daar draait het om. Dat moet het moment worden." De judoka heeft er vertrouwen in dat zij nu samen met de bond tot een oplossing kan komen.

Die is verrast over de opmerking van de rechter dat JBN twee andere judoka's die voor de liefde in het buitenland wonen, anders behandelt dan Franssen.

De bond vindt niet dat ze inconsequent is geweest. "Zij trainen in het buitenland onder regie en verantwoordelijkheid van de hoofdtrainer. Als zij in Nederland zijn, willen zij standaard op Papendal zijn", verduidelijkt directeur topsport Henry Bonnes. (ANP)