Peter Bosz is niet bang dat de Europese successen van Ajax aan het einde van het seizoen leiden tot een uittocht van spelers. "Ik ga ervan uit dat zeker 75 tot 80 procent van de selectie intact blijft."

Met een aantrekkelijk optreden tegen Olympique Lyon trok Ajax woensdag weer aandacht in heel Europa. Veel buitenlandse journalisten waren lyrisch over de jeugdige selectie en zagen zelfs gelijkenissen met de talentvolle Amsterdamse ploeg die in de jaren 90 van de vorige eeuw wist te imponeren.

Klaassen
De naam van Davy Klaassen staat hoog op het lijstje van mogelijke vertrekkers. Een stap hogerop lijkt een logische stap voor de 24-jarige captain van de Amsterdammers.

"Ik denk dat hij in de zomer of een jaar later vertrekt", zegt Bosz. "Maar hij is daar zelf nu helemaal niet mee bezig. Het enige wat voor hem telt is een Europese prestatie met Ajax neerzetten."

Plezier
Bosz kende een matige start als trainer van de Amsterdammers, maar ziet dat zijn team inmiddels is gegroeid. "Ik vind dat we een ploeg hebben met goede voetballers die plezier uitstralen en heel diep kunnen gaan", meent Bosz.

"Het is een voordeel dat veel spelers blijven. Zij weten al wat er van hen gevraagd wordt. In het begin van dit seizoen was het een beetje zoeken. Ik zie ons nu niet snel meer punten verliezen in thuisduels met Roda JC en Willem II."

Tete en Riedewald
Van Bertrand Traoré staat nagenoeg vast dat hij vertrekt. "De afspraak was dat we hem een jaar zouden huren van Chelsea", aldus Bosz.

Kenny Tete en Jaïro Riedewald balen dat ze onder de opvolger van Frank de Boer weinig speeltijd krijgen. Tijdens het seizoen vertrokken om die reden al Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Mitchell Dijks.

Nick Viergever en André Onana staan ervoor open om hun contract dat volgend jaar afloopt te verlengen en Joël Veltman denkt nog na over zijn toekomst. (FOX Sports/ANP)