PSV won de vorige editie van de JCS, na een zege op Feyenoord, de aanstaande landskampioen
PSV won de vorige editie van de JCS, na een zege op Feyenoord, de aanstaande landskampioen - © Pro Shots

Strijd om Johan Cruijff Schaal niet langer standaard in Arena

5 mei 2017
De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal vindt met ingang van het nieuwe seizoen plaats in het stadion van de landskampioen en niet meer automatisch in de Johan Cruijff Arena.

Dit maakte de KNVB vrijdagmorgen in een persbericht bekend.

"De Johan Cruijff Schaal blijft de officiële start van het Nederlandse voetbalseizoen, maar wint hiermee aan entourage, belangstelling en maatschappelijk initiatief", gaat de verklaring van de bond verder.

'Thuisvoordeel'
De wedstrijd vindt dus niet langer jaarlijks in Amsterdam plaats, net nu het stadion van Ajax de naam van Johan Cruijff mag dragen.

"De KNVB organiseert deze wedstrijd in nauwe samenwerking met beide clubs, waarbij de kampioen van de Eredivisie en zijn supporters het thuisvoordeel krijgen", meldt de KNVB. "De verwachting is dat de belangstelling voor de Nederlandse Supercup hierdoor toeneemt."

Bekerwinnaar Vitesse is volgend seizoen de bezoekende ploeg, de landskampioen - zondag kan Feyenoord de titel pakken bij een zege op Excelsior - is de thuisspelende club.

Geen 50-50
Een gevolg is wel, dat Vitesse niet zoveel kaarten tot zijn beschikking krijgt als het thuisspelende team. Eerder was het zo dat, zoals in de KNVB Beker-finale, de verdeling voor de Johan Cruijff Schaal 50-50 was.

"De landskampioen is de organiserende partij", legt een woordvoerder uit. "En we willen het stadion goed gevuld krijgen. Dat is een belangrijke reden. In het verleden is gebleken dat dat moeilijk was. We hebben bijvoorbeeld PEC Zwolle en FC Groningen in de Arena gehad, maar we kregen toen niet alle beschikbare kaarten verkocht."

In De Kuip kunnen 1200 toeschouwers van de uitclub terecht. Dat is een erg groot verschil met de beschikbare tickets voor de thuisfans.

"Vitesse was en is hiervan op de hoogte en is daarmee akkoord gegaan", sluit de woordvoerder van de KNVB af. "Maar mochten zij een groter aantal kaarten willen, dan gaan we daar met Feyenoord, als zij daadwerkelijk de landskampioen zijn, in gesprek. Dat hebben we samen afgesproken."

De woordvoerder onderstreept dat de opbrengst van de kaartenverkoop wel eerlijk verdeeld wordt.

'Traditie'
"We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", reageert Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. "De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland."

De Jong: "Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de Supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Beker-finale."

Ook nieuw is dat van elk verkocht kaartje in ieder geval 1 euro naar de Johan Cruijff Foundation gaat. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruijff Foundation en KNVB afgestemd. (FOX Sports)

Gerelateerd