Philips Stadion
Philips Stadion - © Pro Shots

'Jeugdspelers PSV en Vitesse in het verleden seksueel misbruikt'

6 mei 2017
Bij Vitesse en PSV zijn in het verleden jeugdspelers seksueel misbruikt. De Volkskrant schreef zaterdag over de kwestie.

Volgens PSV, zaterdag in een verklaring op de website, valt “zeker niet uit te sluiten dat er meer slachtoffers zijn. Hen willen we graag laten weten dat ze zich kunnen melden.” Naast een speciaal meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de sport van NOC*NSF heeft ook PSV met dat doel een meldpunt geopend.

Bij PSV gebeurde het misbruik in de jaren zestig, aldus de krant. Bij Vitesse ging het in 1996 om een toen twaalfjarige jeugdspeler van de club. Hij werd aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1.

Het slachtoffer, Renald Majoor, is op zijn achttiende gestopt bij Vitesse, omdat hij te veel last had van de psychische gevolgen van het misbruik. De dader is uiteindelijk ontslagen. Ook werd hij veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Bij PSV werd een jeugdspeler vanaf zijn achtste jarenlang aangerand door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Het slachtoffer heeft het nooit durven melden, tot hij een oproep zag in de Volkskrant. Hij wil anoniem blijven, aldus de krant.

Geschokt
Directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse zijn geschokt door de misbruikverhalen. “Boven alles is dit verschrikkelijk voor het slachtoffer”, citeert de krant Gerbrands.

“Hem is een onbeschrijfelijk leed aangedaan. We respecteren het enorm dat hij nu de stap heeft gezet om ons zijn verhaal te vertellen. Het is naïef om te veronderstellen dat zoiets heden ten dage niet meer speelt. We hebben bij PSV organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdaden moet helpen uitsluiten.” De betrokken dader verhuisde in het begin van de jaren zeventig naar het buitenland.

Tegen de krant zei Vitesse-directeur De Wit: “We voelen verantwoordelijkheid voor de situatie van Majoor.” Vitesse maakt hem ambassadeur van de club. Hij gaat voorlichting geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik. (ANP)