Dick Advocaat
Dick Advocaat - © ANP

'Advocaat heeft mondeling akkoord met KNVB'

8 mei 2017
Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige Hagenaar heeft met de KNVB een mondeling akkoord bereikt, liet zijn zaakwaarnemer Rob Jansen maandag weten.

Hij verwacht dat het papierwerk op korte termijn wordt afgehandeld. "Waarschijnlijk al begin deze week", zei Jansen.

Technisch directeur Hans van Breukelen wilde het mondeling akkoord met de nieuwe bondscoach niet bevestigen. "Wij brengen het pas naar buiten als alles rond is", zei de KNVB-directeur desgevraagd.

Derde keer
Het is voor Advocaat de derde keer dat hij hoofdtrainer van Oranje wordt. Tussen 1992 en 1994 stond hij al eens 26 wedstrijden aan het roer.

Acht jaar later werd Advocaat opnieuw aangewezen. Onder zijn bewind haalde het Nederlands elftal de halve finale van het EK in Portugal, waar met 2-1 van het gastland werd verloren.

Na het toernooi vertrok de oefenmeester bij Oranje. Sindsdien was hij nog korte periodes bondscoach, van onder meer Zuid-Korea, België en Rusland.

Successen
Advocaat beleefde zijn grootste succes als trainer van Zenit Sint-Petersburg. Met de Russische ploeg pakte hij in het seizoen 2006/2007 de titel en zegevierde hij in de finale van de UEFA Cup.

Nadat het Nederlands elftal het EK in 2016 misliep, werd Advocaat aangesteld als assistent van de toenmalige bondscoach Danny Blind.

Een lang huwelijk werd dat niet: na drie duels met Oranje vertrok hij naar Turkije om aan de slag te gaan coach van Fenerbahçe.

Dat werd hem niet in dank afgenomen, waardoor niet iedereen stond te springen om een nieuwe termijn voor Dick Advocaat als bondscoach. Mede daarom was ook Henk ten Cate lage tijd een serieuze kandidaat. De KNVB bereikte uiteindelijk een akkoord met Advocaat, na dagen van onderhandelen. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd