Sparta, Roda JC en N.E.C. strijden tijdens de laatste speelronde in de Eredivisie om het ontlopen van de play-offs om promotie en degradatie. In de Jupiler League is het kaf van het koren gescheiden en beginnen de eerste vier ploegen aan hun missie: promoveren naar de Eredivisie.

Hoewel de op papier mindere goden als eerst aan bod komen, betekent het niet dat er maandag geen Eredivisionist in spé op het veld staat. Zo greep De Graafschap twee jaar geleden als nummer zes op de ranglijst het buitenkansje met beide handen aan en promoveerden de Superboeren.

De echte underdog is Helmond Sport, dat het opneemt tegen Almere City. RKC Waalwijk ontvangt maandag FC Emmen.

Periodekampioen
De Helmonders danken hun plek in de play-offs als enige ploeg niet aan de rangschikking, maar aan de titel in de tweede periode. Een resultaat dat uit de lucht kwam vallen, aangezien de Brabanders in de andere drie periodes in de onderste helft eindigden. Dat is ook terug te zien in de eindstand: dertiende.

Waar Almere vorig seizoen nog in topvorm de play-offs instroomde, pakte de ploeg van trainer Jack de Gier slechts twee punten in de laatste vier wedstrijden. In de voorlaatste speelronde werd het bij de tegenstander van maandag nog 1-1.

Steun
Voor RKC is het een welkom toetje van het seizoen. De Brabanders plaatsten zich in de laatste speelronde ten koste van FC Eindhoven en De Graafschap voor de play-offs en is tegen Emmen niet kansloos. Zeker in een goed gevuld Mandemakers Stadion.

De ploeg uit Drenthe eindigde namelijk met slechts een punt meer negende in de Jupiler League. Een uitgelezen kans dus voor de Waalwijkers, die tussen 2012 en 2015 nog actief waren in de Eredivisie.

Emmen behaalde voor de derde jaargang op rij de play-offs. De ploeg van trainer Dick Lukkien wil een keer doordringen tot een volgende ronde, iets wat de afgelopen twee jaargangen niet lukte.

Schema
De winnaar van het treffen tussen RKC en Emmen speelt in de tweede ronde tegen de nummer zestien in de Eredivisie. Daarna wacht Volendam of NAC Breda.

Aan de andere kant van het schema stroomt de nummer 17 van de Eredivisie in. Na een tweestrijd met Helmond Sport en Almere wacht het sterke Cambuur of verrassing MVV. (FOX Sports)