Thomas Tuchel ligt met Borussia Dortmund op koers voor Champions League-voetbal en het winnen van de DFB-Pokal. Maar achter de schermen rommelt het. Zozeer zelfs dat de trainer op de wip zit.

Uitgerekend een dag voor de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Hoffenheim zorgde algemeen directeur Hans-Joachim Watzke voor onrust door in een interview de positie van Tuchel te ondermijnen. Watzke gaf openlijk toe een meningsverschil te hebben met de oefenmeester.

Dat betrof de kritiek van Tuchel op de UEFA om het Champions League-duel met AS Monaco na de aanslag op de spelersbus slechts een dag te verplaatsen. Hij voelde zich gepasseerd in de besluitvorming, maar volgens de BVB-clubleiding, die nauw overlegde met de UEFA, wist Tuchel overal van af. Dat stipte Watzke vrijdag subtiel aan in het bewuste interview.

Communicatie en vertrouwen
Het leek welhaast een geregisseerde tegenstoot, aangezien Tuchel na de aanslag de publieke opinie op zijn hand kreeg met zijn uitspraken. De vork zat toch wat anders in de steel, zo wilde Watzke maar zeggen, later openlijk gesteund door president Reinhard Rauball. En passant gaf hij ook nog eens aan dat een vierde plek in de Bundesliga niet afdoende is en dat bij het verlengen van een verbintenis ook zaken als communicatie en vertrouwen om de hoek komen kijken.

Een vingerwijzing naar Tuchel, die nog tot medio 2018 onder contract staat in Dortmund. Eerder dit seizoen waren er al signalen dat de relatie tussen hem en de clubleiding scheurtjes begon te vertonen. Zo kwam in oktober een conflict met hoofdscout Sven Mislintat naar buiten. De man die een groot aandeel heeft gehad in het aantrekken van onder anderen Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang en Ousmane Dembélé. Tuchel zette op het laatste moment een streep door de transfer van Óliver Torres, nu spelend voor FC Porto. Ondanks een positief advies van Mislintat.

Alexander Isak | Pro Shots

Het zette de verhoudingen op de werkvloer op scherp en in dat licht bezien deed het aantrekken van het Zweedse talent Alexander Isak in januari stof opwaaien, omdat Tuchel daar pas laat over werd geïnformeerd. Zijn onvrede daarover stak de trainer naar buiten toe niet onder stoelen of banken. Complotdenkers zagen hier een koekje van eigen deeg in van de clubleiding richting Tuchel.

Toeval of niet, afgelopen zondag deden enkele spelers anoniem hun beklag over Tuchel in Duitse media. "Zoveel systeemwisselingen in een wedstrijd, twee tactische wissels in de rust, dat kan gewoon niet", viel er onder meer te lezen. En: "Ik werd opgehemeld door de trainer, maar zat vervolgens niet eens bij de wedstrijdselectie. Dat klopt niet."

Uitgekotst
Hoe je het ook wendt of keert, intern rommelt het al geruime tijd bij Borussia Dortmund. En van enige toenadering bij een van de partijen lijkt totaal geen sprake. Tuchel presteert ook in zijn tweede jaar prima, gezien de vele mutaties en verjonging uiterst knap. Maar net als in Mainz, waar hij vroegtijdig opstapte en door een deel van de club werd uitgekotst, struikelt Tuchel waarschijnlijk over zijn eigengereidheid.

Watzke is een gerespecteerd bestuurder, die er mede voor zorgde dat in 2005 ternauwernood een faillissement werd afgewend. Rauball, Mislintat en technisch directeur Michael Zorc zorgen ook al langere tijd voor de rode draad. Die strijd wint Tuchel, als trainer een passant, nooit. Het kan daarom niet anders of een scheiding tussen hem en BVB is nabij. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 FC Bayern München 34 82 68
2 Borussia Dortmund 34 69 43
3 RB Leipzig 34 66 44
4 Borussia Mönchengladbach 34 65 26
5 Bayer 04 Leverkusen 34 63 17
6 TSG 1899 Hoffenheim 34 52 0
7 VfL Wolfsburg 34 49 2
8 Sport-Club Freiburg 34 48 1
9 Eintracht Frankfurt 34 45 -1
10 Hertha BSC 34 41 -11
11 1. FC Union Berlin 34 41 -17
12 FC Schalke 04 34 39 -20
13 1. FSV Mainz 05 34 37 -21
14 1. FC Köln 34 36 -18
15 FC Augsburg 34 36 -18
16 SV Werder Bremen 34 31 -27
17 Fortuna Düsseldorf 34 30 -31
18 SC Paderborn 07 34 20 -37