Thomas Tuchel ligt met Borussia Dortmund op koers voor Champions League-voetbal en het winnen van de DFB-Pokal. Maar achter de schermen rommelt het. Zozeer zelfs dat de trainer op de wip zit.

Uitgerekend een dag voor de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Hoffenheim zorgde algemeen directeur Hans-Joachim Watzke voor onrust door in een interview de positie van Tuchel te ondermijnen. Watzke gaf openlijk toe een meningsverschil te hebben met de oefenmeester.

Dat betrof de kritiek van Tuchel op de UEFA om het Champions League-duel met AS Monaco na de aanslag op de spelersbus slechts een dag te verplaatsen. Hij voelde zich gepasseerd in de besluitvorming, maar volgens de BVB-clubleiding, die nauw overlegde met de UEFA, wist Tuchel overal van af. Dat stipte Watzke vrijdag subtiel aan in het bewuste interview.

Communicatie en vertrouwen
Het leek welhaast een geregisseerde tegenstoot, aangezien Tuchel na de aanslag de publieke opinie op zijn hand kreeg met zijn uitspraken. De vork zat toch wat anders in de steel, zo wilde Watzke maar zeggen, later openlijk gesteund door president Reinhard Rauball. En passant gaf hij ook nog eens aan dat een vierde plek in de Bundesliga niet afdoende is en dat bij het verlengen van een verbintenis ook zaken als communicatie en vertrouwen om de hoek komen kijken.

Een vingerwijzing naar Tuchel, die nog tot medio 2018 onder contract staat in Dortmund. Eerder dit seizoen waren er al signalen dat de relatie tussen hem en de clubleiding scheurtjes begon te vertonen. Zo kwam in oktober een conflict met hoofdscout Sven Mislintat naar buiten. De man die een groot aandeel heeft gehad in het aantrekken van onder anderen Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang en Ousmane Dembélé. Tuchel zette op het laatste moment een streep door de transfer van Óliver Torres, nu spelend voor FC Porto. Ondanks een positief advies van Mislintat.

Alexander Isak | Pro Shots

Het zette de verhoudingen op de werkvloer op scherp en in dat licht bezien deed het aantrekken van het Zweedse talent Alexander Isak in januari stof opwaaien, omdat Tuchel daar pas laat over werd geïnformeerd. Zijn onvrede daarover stak de trainer naar buiten toe niet onder stoelen of banken. Complotdenkers zagen hier een koekje van eigen deeg in van de clubleiding richting Tuchel.

Toeval of niet, afgelopen zondag deden enkele spelers anoniem hun beklag over Tuchel in Duitse media. "Zoveel systeemwisselingen in een wedstrijd, twee tactische wissels in de rust, dat kan gewoon niet", viel er onder meer te lezen. En: "Ik werd opgehemeld door de trainer, maar zat vervolgens niet eens bij de wedstrijdselectie. Dat klopt niet."

Uitgekotst
Hoe je het ook wendt of keert, intern rommelt het al geruime tijd bij Borussia Dortmund. En van enige toenadering bij een van de partijen lijkt totaal geen sprake. Tuchel presteert ook in zijn tweede jaar prima, gezien de vele mutaties en verjonging uiterst knap. Maar net als in Mainz, waar hij vroegtijdig opstapte en door een deel van de club werd uitgekotst, struikelt Tuchel waarschijnlijk over zijn eigengereidheid.

Watzke is een gerespecteerd bestuurder, die er mede voor zorgde dat in 2005 ternauwernood een faillissement werd afgewend. Rauball, Mislintat en technisch directeur Michael Zorc zorgen ook al langere tijd voor de rode draad. Die strijd wint Tuchel, als trainer een passant, nooit. Het kan daarom niet anders of een scheiding tussen hem en BVB is nabij. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Borussia Mönchengladbach 14 31 14
2 RB Leipzig 14 30 23
3 Borussia Dortmund 14 26 14
4 FC Schalke 04 14 25 7
5 Sport-Club Freiburg 14 25 7
6 Bayer 04 Leverkusen 14 25 4
7 FC Bayern München 14 24 15
8 TSG 1899 Hoffenheim 14 21 -4
9 VfL Wolfsburg 14 20 1
10 1. FC Union Berlin 14 19 -1
11 Eintracht Frankfurt 14 18 2
12 FC Augsburg 14 17 -6
13 1. FSV Mainz 05 14 15 -14
14 SV Werder Bremen 14 14 -7
15 Hertha BSC 14 12 -9
16 Fortuna Düsseldorf 14 12 -13
17 SC Paderborn 07 14 8 -15
18 1. FC Köln 14 8 -18