Wie geeft er nog wat voor de kansen van sc Heerenveen in de play-offs om Europees voetbal? De Friezen zwalken al maanden als aangeschoten wild door de Eredivisie en treffen met FC Utrecht een ploeg in vorm.

Wat er in het Abe Lenstra Stadion gebeurd is rondom de jaarwisseling is een raadsel. Heerenveen ging de winterstop in als trotse nummer vier, dankzij acht zeges en slechts vier nederlagen in de eerste seizoenshelft. In 2017 ontspoorde de wit-blauwe trein echter op onnavolgbare wijze.

Alleen degradant Go Ahead Eagles presteerde in de tweede seizoenshelft slechter dan de formatie van Jurgen Streppel, die liefst elf nederlagen leed in zeventien duels. Ploeterende staartploegen als Roda JC, N.E.C. en Sparta deden het allemaal beter dan Sam Larsson en consorten.

Hakken over de sloot
Uiteindelijk eindigde Heerenveen nét boven de streep. Dankzij een iets beter doelsaldo dan Heracles Almelo - en de Europese uitsluiting van FC Twente - mogen de Friezen nog hopen op een Europa League-avontuur: +1 om -2.

Dat is dan ook het enige positieve wat richting de dubbele confrontatie met FC Utrecht te melden valt. De balans tegen ploegen uit het 'linkerrijtje' is namelijk ook dramatisch. De laatste twaalf duels werden geen van alle gewonnen: drie keer gelijk, negen keer verloren.

Voeg daarbij dat FC Utrecht zeven van zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden won en al het gehele seizoen constant presteert, en het is duidelijk dat de favorietenrol in de Domstad ligt.

FC Groningen - AZ
Ook in de andere halve finale meldt de ene ploeg zich met een beter gevoel dan de ander. FC Groningen dwong in de laatste speelronde een play-offticket af dankzij een knappe eindsprint, waarin de Noorderlingen vier van hun zes wedstrijden wonnen en er één gelijkspeelden.

AZ daarentegen kreeg na de dreun van de verloren bekerfinale tegen Vitesse nóg tweemaal het deksel op de neus, tegen N.E.C. en FC Utrecht. De ploeg van John van den Brom, die de nodige kritiek te verduren kreeg, eindigde bovendien beide duels met tien man. (FOX Sports)

sc Heerenveen - FC Utrecht zie je woensdagavond om 18.30 uur LIVE op FOX Sports 1

FC Groningen - AZ zie je woensdagavond om 20.45 uur LIVE op FOX Sports 1