Dirk Kuijt stopt op zijn hoogtepunt. Drie dagen nadat de 36-jarige aanvoerder de landstitel veroverde met Feyenoord, maakte hij bekend zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Woensdagmorgen deelde Kuijt zijn beslissing met de Feyenoord-directie en hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst. De komende dagen traint de captain nog wel mee met de groep.

"Ik heb gedurende mijn hele carrière mijn beslissingen op gevoel gemaakt en dus ook deze", aldus Kuijt in een reactie op de Feyenoord-website.

"Voor mij voelt dit als het juiste moment om te stoppen. Na mijn terugkeer naar Feyenoord heb ik hier twee fantastische jaren gehad, met de landstitel van dit seizoen als absoluut hoogtepunt. Ik kwam terug om prijzen te winnen en kampioen te worden met Feyenoord. Al mijn dromen zijn verwezenlijkt."

Champions League-finale
Daarmee komt een einde aan een loopbaan die negentien seizoenen betaald voetbal behelsde. Via FC Utrecht en Feyenoord knokte Kuijt zich naar de absolute top: Liverpool, waarmee hij in 2007 de Champions League-finale verloor.

In 2012 verliet de 104-voudig international The Reds voor een avontuur in Turkije. Na drie seizoenen Fenerbahçe keerde Kuijt terug bij Feyenoord, waarmee hij vorig seizoen de KNVB Beker won en dit seizoen met de landstitel de kroon op zijn loopbaan zette.

Technische rol
Kuijt blijft in een andere rol aan de Rotterdammers verbonden. De komende tijd bereidt hij zich voor op een 'positie binnen het technisch management van Feyenoord' door het volgen van (sport-)management gerichte opleidingen. Daarnaast zal hij meelopen met technisch directeur Martin van Geel.

"We zijn Dirk echt ongelofelijk dankbaar voor wat hij voor Feyenoord heeft betekend de afgelopen twee jaar", aldus Van Geel.

"Met zijn instelling, professionaliteit en passie heeft hij enorm veel toegevoegd. In de kleedkamer, op het veld én daarbuiten. We zijn dan ook enorm blij dat we iemand met zijn ervaring en instelling voor de club kunnen behouden. Ik ga Dirk opleiden en kan me zomaar voorstellen dat hij mij op termijn opvolgt." (FOX Sports)

Vanwege het stoppen van Dirk Kuijt staat de programmering van FOX Sports vanavond deels in het teken van de Feyenoord-icoon.