Davy Klaassen
Davy Klaassen - © Pro Shots

Twaalf Eredivisie-aanvoerders willen verbod op kunstgras

18 mei 2017
De aanvoerders van twaalf Eredivisie-clubs hebben donderdag in een manifest opgeroepen tot een verbod op kunstgrasvelden in de Eredivisie.

Onder hen de captains van de traditionele top drie, Davy Klaassen (Ajax), Luuk de Jong (PSV) en de gestopte Dirk Kuijt (Feyenoord). De profvoetballers stellen dat Nederland vanwege het kunstgras verder internationaal achterop raakt.

"Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier", zegt Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS.

De bond roept daarom de KNVB op om in de Eredivisie uitsluitend op een natuurlijk grasveld te spelen en dit in de licentievoorwaarden op te nemen.

"Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken", stelt Kuijt in het manifest. "Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden, je gaat er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland vanwege het kunstgras", voegt Klaassen daaraan toe.

Geen medewerking
Stijn Schaars, aanvoerder van sc Heerenveen, klopte bij de VVCS aan om de opmars van het kunstgras tegen te houden. Na inventarisatie bleek dat twaalf aanvoerders voor een verbod zijn. De zes overige aanvoerders spelen bij clubs die op kunstgras voetballen en wilden daarom geen medewerking verlenen aan het manifest.

De aanvoerders maken zich ook zorgen over de speltechnische en tactische gevolgen van spelen op kunstgras. "Ik vind het competitievervalsing omdat clubs met zo’n veld er dagelijks op trainen", zegt FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen.

Ook de fysieke gevolgen van onregelmatig spelen op een kunstveld worden benoemd. "Ik wijt mijn huidige blessure aan kunstgras", aldus Schaars. "Herstel na het spelen duurt ook langer", beweert De Jong.

Reactie KNVB
"Clubs zien ook voordelen in kunstgras", reageert een woordvoerder van de KNVB. "Dat is begrijpelijk als je kijkt naar de financiën en de belastbaarheid van een kunstgrasveld. In het betaalde voetbal werd dit seizoen bij 56 procent van de 686 wedstrijden op kunstgras gespeeld. Toch is het goed dat we de discussie blijven voeren."

De KNVB houdt maandag een congres over de verschillende grasvelden in het betaalde voetbal. "We zullen daar ook met wetenschappelijke data komen", kondigt de woordvoerder aan. (ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 9 23 23
2 PSV 9 23 20
3 AZ 9 20 15
4 Vitesse 9 20 5
5 Sparta Rotterdam 9 15 2
6 FC Utrecht 9 14 4
7 Heracles Almelo 9 14 -1
8 sc Heerenveen 9 13 3
9 Feyenoord 9 13 1
10 Willem II 9 13 -3
11 FC Twente 9 12 -1
12 FC Groningen 9 10 -2
13 VVV-Venlo 9 9 -10
14 PEC Zwolle 9 7 -8
15 FC Emmen 9 7 -8
16 ADO Den Haag 9 6 -8
17 Fortuna Sittard 9 6 -11
18 RKC Waalwijk 9 1 -21